Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα που ο δημόσιος διάλογος γίνεται δυστυχώς εκ των πλείστων μέσω τηλεοπτικών παραθύρων και μόνο μεταξύ «κορυφαίων» και «επώνυμων», είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα βήμα πολιτικής επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτών, ένα βήμα κατάθεσης και ανταλλαγής απόψεων και θέσεων, όλων αυτών των «ανώνυμων» που θέλουν να προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τη δική τους άποψη, για μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας.
Ένα μέρος από το έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στο δημόσιο διάλογο, φιλοδοξεί να καλύψει η λειτουργία του blog μας και καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τη νεολαία να συμμετέχουν δημιουργικά σ΄αυτό.
Σε αυτή τη στιγμή λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές σε προτεραιότητα στο blog μας μπαίνει η συζήτηση για τα αίτια του αποτελέσματος των εκλογών και το μέλλον της Δημοκρατικής Προοδευτικής παράταξης.

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

Η επίλυση του «μεγάλου εσωτερικού ζητήματος» αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οργανωτική - πολιτική επανίδρυση και ουσιαστική αναγέννηση του Κινήματος

Πρέπει να ομολογήσουμε ότι ένα μήνα πριν το συνέδριο μας , η εικόνα μας δεν είναι αυτή που θα θέλαμε.
Εσωστρέφεια , διχασμός σε επίπεδο κομματικής και κοινωνικής βάσης, σύγχυση, έλλειψη αυτοπεποίθησης και πίστης, θυμός και διάθεση εκτόνωσης, ανασφάλεια και αγωνία για το αύριο, απαισιοδοξία και απογοήτευση, ηττοπάθεια του στελεχιακού μας δυναμικού αλλά και μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων μας, συνθέτουν αυτή την εικόνα.
Η σημερινή κατάσταση είναι απόρροια τόσο μιας μακρόχρονης κυβερνητικής διαδρομής με την εκδήλωση παθογενειών που αναφερθήκαμε και αναφερόμαστε (κυβερνητισμός, καθεστωτικές συμπεριφορές, απομάκρυνση από την κοινωνία κ.λ.π.) όσο και της αδυναμίας μας στη συνέχεια μετά το 2004, να ανασυνταχθούμε, να λύσουμε μεταξύ μας βασικά ζητήματα στην λειτουργία μας και να διαμορφώσουμε αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Αυτή τη δύσκολη στιγμή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, να πούμε πολλές αλήθειες. Δεν μπορούμε όπως στο παρελθόν να αγνοήσουμε τις πραγματικές αιτίες για την σημερινή κατάσταση εάν θέλουμε να υπερβούμε την κρίση που διέρχεται το Κίνημα μας και να κάνουμε μια νέα αρχή.

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες σε αυτό το κλίμα και με τα υπάρχοντα δεδομένα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι ανοιχτές στην κοινωνία όπως πραγματικά επιδιώκουμε και θέλουμε και δεν έχουν να προσφέρουν σε τίποτα εάν δεν λύσουμε πρώτα απ’ όλα το μεγάλο εσωτερικό ζήτημα, το οποίο συνοψίζεται στα εξής:
I) Να τελειώνουμε οριστικά με την αυτοκριτική μας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε υπερήφανοι και τιμούμε την ιστορία και το παρελθόν μας αλλά παράλληλα να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, όχι μόνο στο επίπεδο των γενικών διαπιστώσεων , όπως κάναμε μέχρι τώρα (κάτι που έγινε μόνο με τον πρόεδρο και ορισμένα στελέχη μας) αλλά και στο εσωκομματικό επίπεδο με απόδοση και των αντίστοιχων ευθυνών. Να πούμε συγκεκριμένα ποιες πολιτικές ήταν λάθος, να ζητήσουμε μια «συγνώμη» στον ελληνικό λαό και στη συνέχεια να τελειώνουμε οριστικά με όλους όσους απεμπόλησαν βασικές αρχές και αξίες , που αλλοίωσαν την πολιτική φυσιογνωμία του Κινήματος που εκμεταλλεύθηκαν προς ίδιο όφελος τα προνόμια της εξουσίας. Να παραμερίσουμε και να απεμπλακούμε από τους ισόβιους κυβερνητικούς παράγοντες και τους ισόβιους κομματικούς αξιωματούχους.
Τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με τα φαινόμενα που περιγράφουμε και πρωταγωνίστησαν αρνητικά, όπου και αν βρίσκονται, αποτελούν μέρος του προβλήματος και ανασταλτικό παράγοντα στη νέα μας προσπάθεια.
Η αυτοκάθαρση είναι αναγκαίος όρος για την ανάταξη και επανίδρυση του Κινήματος, θα λειτουργήσει λυτρωτικά και αναγεννητικά.
II) Να αφήσουμε πίσω την περίοδο που αφορούσε στο ζήτημα εκλογής προέδρου. Έχουμε πρόεδρο ισχυρό που εξελέγει από μια πρωτοφανή δημοκρατική διαδικασία, η οποία όμως δυστυχώς έχει διχάσει σε μεγάλο βαθμό τα στελέχη μας και την κοινωνική μας βάση. Οφείλουμε να τον σεβαστούμε και να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την τολμηρή προσπάθεια του.
III) Να διαλυθούν τώρα όλες οι «τάσεις», «πτέρυγες» κι όλες οι οργανωμένες «ομάδες», που λειτουργούν στους κόλπους του Κινήματος, με πρωτοβουλία αυτών των συντρόφων που τις δημιούργησαν (ο σύντροφος Βενιζέλος έκανε το θετικό βήμα). Αυτή η κίνηση τους θα συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση του αναγκαίου κλίματος ενότητας και αποφασιστικότητας απόλυτα απαραίτητο για την πολιτική και οργανωτική επανίδρυση του Κινήματος.
IV) Η πολιτική εξυγίανση της Οργάνωσης Νεολαίας και η αποκατάσταση της θεσμικής και πολιτικής λειτουργίας της πρέπει να σηματοδοτήσει την πολιτική επανίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η περίοδος 1998-2007 και όσα συνέβησαν στη νεολαία, στέρησαν στο ΠΑΣΟΚ μια γενιά στελεχών και άφησαν ένα μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια και την ουσιαστική ανανέωση του Κινήματος.
Είναι ανάγκη και πάλι οι Οργανώσεις Νεολαίας στην γειτονιά, στον χώρο εργασίας, στο πανεπιστήμιο, να αποκτήσουν την πολιτική τους διάσταση ν’ αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητα για την προάσπιση των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων των Νεολαίων της πατρίδας μας να εκφράσουν αυθεντικά τις ανάγκες τους , εκπροσωπώντας επάξια το Κίνημα μας .
Είναι ανάγκη η Οργάνωση Νεολαίας να βρεθεί και πάλι σε πλήρη αντιστοιχία με τις πολιτικές – προγραμματικές εξαγγελίες και διακηρύξεις του Κινήματος (όχι απλά να συναινεί και άκριτα ν’ ακολουθεί , ή δογματικά να διαφωνεί ή προκλητικά ν’ απέχει) και να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωσή τους, ν’ αποκτήσει τον πρωτοποριακό της ρόλο δίνοντας του νέα πνοή και αναζωογονώντας το πολιτικά

V) Να αποκαταστήσουμε στους κόλπους της οργάνωσης τις προσωπικές και πολιτικές μας σχέσεις. Ο τυφλός ανταγωνισμός, οι άγονες προσωπικές αντιπαραθέσεις, οι λογαριασμοί του παρελθόντος, η καχυποψία, οι συντεχνιακές προσεγγίσεις, ο παραγοντισμός, οι απολιτικές ομαδοποιήσεις , το εξοντωτικό παρασκήνιο, η αναξιοκρατία, η απογοήτευση αποτελούν τροχοπέδη για την νέα μας πορεία. Να αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην «κορυφή» αλλά στην κομματική και κοινωνική μας βάση.
Είναι απαραίτητο να συσφίξουμε τις σχέσεις μας, να ξανανιώσουμε σύντροφοι , αλληλέγγυοι , στρατευμένοι σε κοινούς στόχους, να προτάξουμε το εμείς απέναντι στο εγώ. Να πιστέψουμε πρώτα απ’ όλα εμείς στους εαυτούς μας και στον πολιτικό φορέα μας , να αποκτήσουμε ξανά αυτοπεποίθηση, να εμπνευστούμε για να εμπνεύσουμε και να πείσουμε στη συνέχεια και τους πολίτες.
VI) Είναι απαραίτητο με την ολοκλήρωση του συνέδριου μας να έχουμε συμφωνήσει και ξεκαθαρίσει ότι θα εργαστούμε όλοι μαζί για το νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ. του μέλλοντος που θα είναι:
- Σύγχρονο , ανοικτό, δημοκρατικό, μαζικό που θα συζητά και θα διαβουλεύεται με παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο. Οι διαδικασίες διαλόγου και διαβούλευσης είναι ακόμα και σήμερα παρωχημένες και αναποτελεσματικές και έχουν επιφανειακό, συγκυριακό και εκτονωτικό χαρακτήρα. Είναι απαραίτητο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και να οδηγούν στα αναγκαία πολιτικά αποτελέσματα.
- Κόμμα θεσμός με ξεκάθαρους όρους στη λειτουργία του, με πολιτικά όργανα που έχουν ευθύνη και ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση των πολιτικών μας και διακριτούς ρόλους , με όργανα αξιολόγησης - ελέγχου και λογοδοσίας - απολογισμού , όπου θα διασφαλίζουν σε κάθε επίπεδο την τήρηση « κανόνων» και «κριτηρίων» και την προσήλωση στις αρχές και αξίες μας.
Ας συμφωνήσουμε τώρα να δώσουμε ένα τέλος στη φαυλοκρατία στην πελατειακή αντίληψη και στην αναξιοκρατία που χαρακτήριζε τον τρόπο λειτουργίας του Κινήματος επί πολλά έτη. Αυτό θα γίνει μόνο με τη θεσμική θωράκιση της εσωκομματικής μας δράσης.
Η θέσπιση «κανόνων» και «κριτηρίων» στους όρους λειτουργίας μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση και συμμετοχή των μελών και των στελεχών μας καθώς και για την εμπέδωση διαφάνειας και αξιοκρατίας.

 Ποιους καλούσαμε στην κυβερνητική μας διαδρομή να εφαρμόσουν τις πολιτικές μας;
 Με τι κριτήρια γίνονταν η επιλογή αυτών των στελεχών; Από που προέρχονταν, ποια η διαδρομή τους και τι πρέσβευαν;
 Πως θα γίνεται εν τέλει η ανανέωση που ευαγγελιζόμαστε;
 Ποια θα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του πολιτικού μας δυναμικού;
 Πώς θα γίνεται η πολιτική διαπαιδαγώγηση των νέων;

Πρέπει να απαντήσουμε πειστικά σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Αν πράγματι μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε στελεχιακή πολιτική και να διασφαλίσουμε την κινητικότητα, εξέλιξη, συνέχεια και την ανανέωση στο Κίνημα θα ήταν ένα θετικό βήμα η δημιουργία ενός μητρώου στελεχών όπου θα καταγράφονταν στοιχεία όπως : κομματική διαδρομή, πολιτική και κοινωνική δράση, εκπαίδευση, επαγγελματική εμπειρία κ. α.
Να επενδύσουμε σε αυτά τα στελέχη εκπαιδεύοντας τα πάνω στις πτυχές του κυβερνητικού μας προγράμματος ώστε να καταστούν ικανά να μεταφέρουν τον προγραμματικό μας λόγο τόσο στις εσωκομματικές διεργασίες όσο και στην κοινωνία. Και γιατί όχι να μην τα καλούνται να εφαρμόσουν τις πολιτικές μας σε περίοδο διακυβέρνησης από το Κίνημά μας. Να βάλουμε τις βάσεις για ουσιαστική ανανέωση του πολιτικού δυναμικού μας. Δεν υπάρχει πολυτέλεια ούτε για ανακύκλωση απαξιωμένων στελεχών, αλλά ούτε και για ψευδεπίγραφη ανανέωση με πρόσωπα που δεν έχουν καμία διαδρομή και δεν εκφράζουν τίποτα.
Να απεγκλωβιστούμε από το άγονο και αδιέξοδο πεδίο αντιπολιτευτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, που στοχεύει στην αποδόμηση της με αιχμή τη διαπλοκή της, τη δημιουργία και προσπάθεια συγκάλυψης πολλών σκανδάλων, που μας συμπαρασύρει και εμάς στον κατήφορο. Να μεταφέρουμε την πολιτική αντιπαράθεση στο προνομιακό μας πεδίο που είναι αυτό της πολιτικής, της δημιουργίας, των προτάσεων, των λύσεων και της προβολής του προγραμματικού μας λόγου.
Τέλος να συμφωνήσουμε οριστικά μεταξύ μας για τις πολιτικές μας προτεραιότητες που αναφέρουμε στο πρόγραμμα μας και να διαμορφώσουμε συγκεκριμένο σχέδιο πολιτικής δράσης διεξόδου από την κρίση. Να απαντήσουμε συγκεκριμένα στα σύγχρονα προβλήματα και τις νέες ανάγκες και να αφήσουμε στην άκρη τις άγονες τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις εντυπώσεων.
Το συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κλείσουμε αυτό το φθοροποιό κύκλο της εσωστρέφειας, να μιλήσουμε πάλι μια κοινή γλώσσα, να επουλώσουμε τις πληγές μας, να ανακτήσουμε τη ζωντάνια μας και την αξιοπιστία μας, να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε και να καταλήξουμε στη νέα μας εναλλακτική αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.
Να σφυρηλατήσουμε τη νέα μας συλλογικότητα και πολιτική ενότητα πάνω σε αρχές, αξίες, ιδανικά , κοινούς πολιτικούς στόχους. Να πιστέψουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι στο νέο μας εγχείρημα της αλλαγής του πολιτικού συστήματος με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των πλατιών κοινωνικών ομάδων της πατρίδας μας που πλήττονται από την επικράτηση νεοσυντηρητικών πολιτικών.
Όταν συμβεί αυτό θα έχουμε κάνει το πιο μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για την αναγέννηση μας. Τότε πραγματικά θα μπορούμε και πάλι να βγούμε στην κοινωνία δυνατοί και ενωμένοι με ενιαία έκφραση, με ισχυρές πιθανότητες να κερδίσουμε πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών και να πείσουμε ότι αποτελούμε μια πραγματικά αξιόπιστη λύση διακυβέρνησης της χώρας.
Το συνέδριο ας αποτελέσει την ευκαιρία για την εσωτερική μας απελευθέρωση και υπέρβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: