Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα που ο δημόσιος διάλογος γίνεται δυστυχώς εκ των πλείστων μέσω τηλεοπτικών παραθύρων και μόνο μεταξύ «κορυφαίων» και «επώνυμων», είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα βήμα πολιτικής επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτών, ένα βήμα κατάθεσης και ανταλλαγής απόψεων και θέσεων, όλων αυτών των «ανώνυμων» που θέλουν να προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τη δική τους άποψη, για μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας.
Ένα μέρος από το έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στο δημόσιο διάλογο, φιλοδοξεί να καλύψει η λειτουργία του blog μας και καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τη νεολαία να συμμετέχουν δημιουργικά σ΄αυτό.
Σε αυτή τη στιγμή λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές σε προτεραιότητα στο blog μας μπαίνει η συζήτηση για τα αίτια του αποτελέσματος των εκλογών και το μέλλον της Δημοκρατικής Προοδευτικής παράταξης.

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Από Μπάστα Κων/νο
Μέλος ΚΟΕΣ

Προς
Γραμματεία Επιτροπής Καταστατικού:
Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Δημήτρης Στεφάνου
Τάσος Αποστολόπουλος
Γιάννης Κουτσούκος
Μαρία Κυριακοπούλου
Πάνος Μακρυγιάννης
Ανδρέας Μακρυπίδης
Βασίλης Οικονόμου
Κώστας Τριαντάφυλλος


Συντρόφισσες –οι,
Το κείμενο εισήγησης προς την ΚΟΕΣ για τις καταστατικές αλλαγές , τόσο στην θεωρητική του βάση όσο και στις προτεινόμενες καταστατικές ρυθμίσεις ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες για την επανίδρυση και αναγέννηση του Κινήματος μας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην ιστορική του διαδρομή ξεκίνησε ως ριζοσπαστικός πολιτικός οργανισμός που εξέφρασε τις ανάγκες και ελπίδες πλατιών κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων (μη προνομιούχοι), συνέβαλλε καθοριστικά στον εκδημοκρατισμό των θεσμών και στις ανατροπές κατεστημένων αντιλήψεων και πρακτικών που κυριαρχούσαν στην ελληνική κοινωνία. Αναδείχθηκαν στο πολιτικό προσκήνιο στελέχη που εκπροσωπούσαν αυθεντικά τα κοινωνικά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας..
Η λαϊκή συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργίας του προσέδιδε σε αυτό μια τεράστια δυναμική που το κατέστησε πανίσχυρο και κυρίαρχο στην πολιτική ζωή του τόπου. Η πολιτική του ηγεμονία ήταν αδιαμφισβήτητη. Από κίνημα του λαού , αργά και σταθερά μετεξελίχθηκε μέσα από την πολύχρονη παραμονή στην εξουσία σε ένα κόμμα διαχείρισης συνασπισμό «παραγόντων και αξιωματούχων» μηχανισμό βουλευτών χωρίς ξεκάθαρα ιδεολογικοπολιτικά χαρακτηριστικά...


Τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη του ενώ είχαν διαχρονικά την ευθύνη να διατηρούν το ιδεολογικό ηγετικό και πολιτικό στίγμα του Κινήματος, να φροντίζουν για την αναζωογόνηση και την ανανέωση του , την πολιτική διαπαιδαγώγηση των νέων, να αφουγκράζονται τις ολοένα μεταβαλλόμενες ανάγκες των πλατιών κοινωνικών στρωμάτων και να εργάζονται για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων τους, συμβιβάστηκαν και διάλεξαν εύκολους δρόμους που διασφαλίζουν την πολιτική αναπαραγωγή τους . Πλέον αφυδατωμένοι , άβουλοι και βολεμένοι μακριά από το λαό και σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένοι φαίνονται να αγωνιούν για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση. Η ευθύνη αυτής της κομματικής ελίτ ήταν και είναι μεγάλη γι’ αυτήν την μετάλλαξη του Κινήματος για την έλλειψη συνέχειας και για τις χαμένες γενεές στελεχών.
Όταν σήμερα αποδεχόμαστε την ύπαρξη καθεστωτικού ΠΑ.ΣΟ.Κ., μιλάμε για τον κυβερνητισμό και την αλαζονεία της εξουσίας για την χαμένη ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα μας , για την χαμένη συντροφικότητα , την αλλοτρίωση και τον εκφυλισμό, για την απομάκρυνση από την κοινωνία, οφείλουμε να καταδείξουμε και τα πολιτικά υποκείμενα που εξέθρεψαν αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει να βρούμε το θάρρος να κάνουμε μια πραγματική υπέρβαση. Να υπερβούμε τις κακές πλευρές μας.
Αυτή η κομματική ελίτ δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην σημερινή προσπάθεια αναγέννησης και επανίδρυσης του Κινήματος , δεν μπορεί να εκφράσει το αύριο και το μέλλον γιατί πολύ απλά αποτελεί το κακό χθες και το παρελθόν αποτελεί μέρος του προβλήματος και η απέλπιδα προσπάθεια της να πρωταγωνιστήσει και πάλι αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξη και ανανέωση που απαιτεί η νέα αρχή.
Η αυτοκάθαρση είναι βασική προϋπόθεση για την επανίδρυση του Κινήματος μας.
Συμφωνώ με τις δέκα θεμελιώδεις αρχές που κατοχυρώσαμε στο καταστατικό μας από το συνέδριο του 2005 όμως η θεσμική τους κατοχύρωση δεν συνδυάστηκε και με εφαρμογή τους σε σημαντικό βαθμό. Κυρίως λόγω πεπαλαιωμένων πολιτικών νοοτροπιών και αντιλήψεων που δυστυχώς ακόμα κυριαρχούν στους κόλπους του Κινήματος.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στη σωστή κατεύθυνση βρίσκονται οι στόχοι και κατευθύνσεις των προτεινόμενων καταστατικών αλλαγών.
Οι παρατηρήσεις που έχω σχετικά με τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές εστιάζονται στα εξής:

Τρόπος εκλογής προέδρου
Οπωσδήποτε η άμεση εκλογή προέδρου του Κινήματος από το μητρώο φίλων και μελών του αποτελεί πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία . Η μαζική συμμετοχή των πολιτών προσδίδει σε αυτήν την υπόθεση την μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση και υψηλό πολιτικό κύρος στο αποτέλεσμα τους. Η συμμετοχική δημοκρατία σε σημαντικό βαθμό γίνεται πράξη.
Όμως από την άλλη πλευρά πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάποιες αρνητικές παραμέτρους όπως;
Ι . Η όλη διαδικασία γίνεται με την καθοριστική συμβολή των ΜΜΕ , την εμπλοκή και παρέμβαση των οποίων φιλοδοξούμε να περιορίσουμε στην πολιτική ζωή του τόπου.
ΙΙ. Ο ικανοποιητικός βαθμός πολιτικής «ωριμότητας» προετοιμασίας και ουσιαστικής πληροφόρησης όλου αυτού του σώματος ώστε να ανταποκρίνεται με πολιτικά κριτήρια σε τέτοιες κορυφαίες διαδικασίες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Ιδιαίτερα δε, σε εποχές όπως η σημερινή που κυριαρχεί η αποπολιτικοποίηση και η αποιδεολογικοποίηση της πολιτικής και το πολιτικό σύστημα είναι σε μεγάλη κρίση αυτή η διαδικασία αποτελεί μεγάλο πολιτικό ρίσκο.
ΙΙΙ. Ελλοχεύει ο κίνδυνος , η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου με τα όποια ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά να δημιουργήσει σοβαρά ρήγματα σε επίπεδο κομματικής και κυρίως κοινωνικής βάσης του Κινήματος με απρόβλεπτες συνέπειες για την συνοχή και ενότητα μας. Ενδέχεται οι συμμετέχοντες στην διαδικασία να δώσουν υπερβάλλουσα σημασία στο ζήτημα των προσώπων και να ταυτιστούν με αυτά και όχι στον πολιτικό οργανισμό , με συνέπεια να ετεροπροσδιορίσουν την στάση τους απέναντι στο Κίνημα, με βάση το αν η επιλογή τους είναι κι αυτή που τελικά επικράτησε. (Εκτιμώ ότι σήμερα σε μεγάλο βαθμό βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπου εμφανίζει χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης.)
Γι’ αυτούς κυρίως τους λόγους πιστεύω :
- Ότι η συμμετοχή των φίλων του Κινήματος παρόλες τις θετικές πλευρές της είναι εξ΄ αντικειμένου υψηλού ρίσκου σε ότι αφορά τα πολιτικά επιθυμητά και αποδεκτά κριτήρια που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη για μια τόσο σημαντική κορυφαία πολιτική διαδικασία και καθορίζει εν πολλής και το μέλλον του Κινήματος.
- Θα ήταν προτιμότερο να συμμετέχουν μόνο τα μέλη του Κινήματος και αυτά μέσα σε μια προσδιορισμένη με σαφήνεια εσωκομματική προεκλογική διαδικασία σε αυστηρό πολιτικά πλαίσιο όπου θα εγγυάται το δημοκρατικό προοδευτικό χαρακτήρα του Κινήματος μας και δεν θα δημιουργεί συνθήκες διχασμού στο επίπεδο της κομματικής και κοινωνικής μας βάσης.

Κεντρικά όργανα
Με βάση την μέχρι τώρα εμπειρία που αποκτήσαμε οφείλουμε να αποφύγουμε την ύπαρξη
α) ενός πολύ μικρού κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου που η συμμετοχή σε αυτό προϋποθέτει ευρύτερες κεντρικές συνεννοήσεις και διεργασίες (συνέδριο 2001 υποψήφιοι 200, εκλόγιμοι 180 ) και ουσιαστικά αποτρέπει την έκφραση όλων των απόψεων .
β) ενός πολύ μεγάλου κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου με θεσμική συμμετοχή στελεχών του Κινήματος και εκλογή κάποιων άλλων. Δεν είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό. Συμβάλλει στην κατηγοριοποίηση των στελεχών που το απαρτίζουν με βάση την ιδιότητα τους. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο που προέκυψε μετά από το τελευταίο συνέδριο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες που είχαμε .
Το να θεσμοθετήσουμε δύο κορυφαία κεντρικά καθοδηγητικά όργανα (εθνική επιτροπή, Εθνικό συμβούλιο) με σημαντικές αρμοδιότητες , δημιουργούμε συνθήκες σύγχυσης και αλληλοεπικάλυψης εντέλει και ακύρωση στην πράξη της λειτουργίας ενός ή και ων δύο αυτών οργάνων. Επιπλέον διαφαίνεται και μια μεταβατικότητα στην ύπαρξη των δύο αυτών οργάνων κάτι που δεν βοηθάει σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την πορεία του Κινήματος μας .
Προτείνω την ύπαρξη ενός και μόνο κεντρικού αποφασιστικού και καθοδηγητικού οργάνου (Κεντρική Επιτροπή 300 μελών που δημιουργεί τις συνθήκες αντιπροσωπευτικότητας), με αρμοδιότητες που αναφέρει η εισήγηση.
Συγκροτείται διευρυμένο Εθνικό συμβούλιο με την σύνθεση που αναφέρει η εισήγηση αλλά στα πρότυπα της περιόδου 1990-1993 όπου θα συγκαλείται σε στιγμές που επιλέγουμε να δώσουμε έμφαση (πριν τις Δημοτικές Νομαρχιακές, Βουλευτικές εκλογές με βάση την συγκυρία κ.λ.π.)
Πολιτικό συμβούλιο
Σε περίπτωση που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι στην κυβέρνηση πρέπει η πλειοψηφία των μελών του να μην συμμετέχει σε κυβερνητική θέση.
Στην οργανωτική μας συγκρότηση πρέπει να αποφύγουμε την γραφειοκρατία, τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες, την πολυδιάσπαση και τις αλληλοεπικαλύψεις που δημιουργούν σύγχυση και ανάπτυξη ανταγωνιστικών πρακτικών.
Πρωτοβάθμιο επίπεδο
- Οργάνωση βάσης. Εκλέγεται συντονιστική επιτροπή. Ένας εκ των μελών της εκλέγεται γραμματέας.
- Δημοτικό επίπεδο. Όλοι οι εκλεγμένοι γραμματείς των οργανώσεων βάσης στα πλαίσια του Δήμου συγκροτούν την Δημοτική Επιτροπή. Την συντονίζει στέλεχος από την Νομαρχιακή Επιτροπή (γραμματέας, μέλος Νομαρχιακής κ.λπ).
- Δημοτικό συμβούλιο. Ως έχει.
Δευτεροβάθμιο επίπεδο
- Νομαρχιακό επίπεδο. Εκλέγεται άμεσα Νομαρχιακή επιτροπή. Τα μέλη τους εκλέγουν γραμματέα
- Νομαρχιακό συμβούλιο κατ΄ αντιστοιχία του Δημοτικού.
Τριτοβάθμιο επίπεδο
- Περιφερειακό επίπεδο. Όλοι οι εκλεγμένοι γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών στα πλαίσια της Περιφέρειας συγκροτούν την Περιφερειακή Επιτροπή. Την συντονίζει ο γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής.
- Περιφερειακό συμβούλιο κατ΄ αντιστοιχία του Δημοτικού.
 Πρέπει να επαναφέρουμε το θεσμό της ολομέλειας σε Νομαρχιακό επίπεδο. Η Νομαρχιακή συνέλευση συμβάλλει καθοριστικά στην ενδυνάμωση των σχέσεων των μελών μας και την ανάπτυξη πολιτικής δυναμικής.
 Πρέπει οι εσωκομματικές διαδικασίες να ακολουθούν μετά από πολιτικές διαδικασίες (δηλ. ολομέλεια με πολιτικές εισηγήσεις και διάλογο και εν συνεχεία εκλογική διαδικασία). Τα τελευταία χρόνια τις έχουμε διαχωρίσει πλήρως με αποτέλεσμα να γίνονται ψηφοφορίες για την ανάδειξη καθοδηγητικών οργάνων χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά στοιχειώδη πολιτική διαδικασία.
Πιστεύω ότι οι δύο αυτές καταστατικές ρυθμίσεις θα συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των μελών μας και κυρίως στην ιδεολογική και πολιτική λειτουργία μας εξυπηρετώντας και το στόχο της ποιοτικής αναβάθμισης του τρόπου λειτουργίας της οργάνωσης μας .

Θητεία οργάνων.
Οι αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες σε σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα φθείρουν την οργάνωση και δημιουργούν την αίσθηση προσωρινότητας. Ανανέωση οργάνων κάθε τρία χρόνια.
Αρμοδιότητες
Σημαντικές και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σε κάθε επίπεδο της οργάνωσης
Ποσοστώσεις
Μείωση των ποσοστώσεων. Έχουμε πάει στο άλλο άκρο. Οι υπέρμετρες ποσοστώσεις αναιρούν την αρχή της ισότητας μεταξύ των μελών μας.
Μέλη και φίλοι,
Ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, συμμετοχικό, δημοκρατικό είναι προσβάσιμο σε όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό και να συμμετέχουν ενεργά ή να διαμορφώσουν πιο χαλαρή σχέση. Σε περίπτωση που πραγματικά κατοχυρώσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά στους όρους λειτουργίας μας εκτιμώ ότι ο διαχωρισμός και η διάκριση σε κομματικά μέλη και φίλους δεν έχει σοβαρούς λόγους να υφίσταται.
Η ιδεολογικοποίηση και πολιτικοποίηση των εσωκομματικών διεργασιών προϋποθέτει την ενεργοποίηση και ουσιαστική συμμετοχή μελών – στελεχών με διάθεση να προσφέρουν , να αναλάβουν πολιτική δράση και να παράγουν πολιτική.
Η ύπαρξη των λεγόμενων «φίλων» του Κινήματος έως τώρα δεν δημιούργησε σημαντική προστιθέμενη πολιτική αξία στον τρόπο λειτουργίας μας, αλλά περιορίστηκε κυρίως στην συμμετοχή τους σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες διαμορφώνοντας αποτελέσματα που βασίστηκαν σε πελατειακούς όρους, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην σύγχυση και αποσύνθεση της οργάνωσης.
Πρέπει επιτέλους να απενοχοποιήσουμε την ιδιότητα του κομματικού μέλους και του κομματικού στελέχους που απερίσκεπτα λοιδορήσαμε και απαξιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν. Πρέπει να ξανανιώσουμε την τιμή και περηφάνια για αυτή την ιδιότητα μας και αυτό να διαχέεται στην κοινωνία.
Στόχος μας πρέπει να είναι οι κομματικές οργανώσεις να καταφέρουν , να προσελκύουν όλους του δημιουργικούς προοδευτικούς πολίτες που διακρίνονται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής , έτσι ώστε να μην χρειάζεται να συγκροτούνται άλλης μορφής οργανωτικά σχήματα (π.χ. Δίκτυα) με θεματικά και κοινωνικά κριτήρια,
Άραγε ποια δυναμική μπορεί να αναπτύξει μια κομματική οργάνωση και ποιος ο βαθμός παραγωγής πολιτικής και της παρέμβασης της όταν δεν συμμετέχουν σε αυτή οι γονείς , αγρότες, συνταξιούχοι , νέοι, ετεροδημότες, πολίτες με ευαισθησία για το περιβάλλον , τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.α.; Αν δεν μπολιάζει τις ανησυχίες , ευαισθησίες, προσδοκίες, δημιουργικότητα, ενδιαφέροντα, όλων αυτών των συμπολιτών μας;
Αν πραγματικά θέλουμε να αναβαθμίσουμε την εσωκομματική μας λειτουργία πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε οι κομματικές οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα να αποτελούν ζωντανά κύτταρα παραγωγής πολιτικής, να είναι κινηματικές και να αποτελούν μια βασική πηγή άντλησης στελεχών που θα εκπροσωπούν το Κίνημα στην κοινωνία.
Υπό αυτήν την έννοια εκφράζω τις επιφυλάξεις μου για την λειτουργία των λεγόμενων «δικτύων» με την μορφή της «παράλληλης» οργάνωσης, έστω και αν δεν απορρέει απ΄ αυτά η κομματική ιδιότητα. Σας θυμίζω στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν την ύπαρξη θεματικών οργανώσεων που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην λειτουργία της οργάνωσης.

Ανανέωση
Η ουσιαστική ανανέωση που έχει ανάγκη το Κίνημα μας δεν διασφαλίζεται με διάφορες ποσοστώσεις , ούτε μόνο με την ηλικιακή ανανέωση.
Η ανανέωση του Κινήματος δεν μπορεί να περιορίζεται και να εξαντλείται με την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια (Δημοτικά, Νομαρχιακά , Εθνικά )λαμπερών και συχνά απολίτικων προσώπων (Καλλιτέχνες , Αθλητές, Δημοσιογράφοι , χαρισματικοί Καθηγητές Πανεπιστημίου , γενικά όμορφα πρόσωπα) χωρίς καμιά πολιτική ιστορία , κοινωνική δράση και προσφορά. Αυτές οι επιλογές συμβάλλουν καθοριστικά στην αποιδεολογικοποίηση και στην απαξίωση της πολιτικής.
Η ανανέωση πρέπει να γίνεται μέσα από μακρόχρονες πολιτικές διεργασίες τόσο στο εσωκομματικό πεδίο όσο και στο ευρύτερο πεδίο της κοινωνίας. Πάντα όμως με πολιτικά κριτήρια και γνώμονα την δυνατότητα εκπροσώπησης των κοινωνικών συμμάχων και έκφρασης νέων ιδεών και θέσεων.
Το πολιτικό δυναμικό που θα οδηγήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη νέα πορεία του πρέπει να προκύψει μέσα από ουσιαστικές πολιτικές διεργασίες σε εσωκομματικό και κοινωνικό επίπεδο. Πρέπει να εκφράζει τις νέες κοινωνικές συμμαχίες και να εκπροσωπεί αυθεντικά (να είναι από τα σπλάχνα τους ) τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα τους.
Από αυτή την νέα πορεία θα προκύψουν τα νέα στελέχη και η νέα ηγετική ομάδα που θα οδηγήσουν το Κίνημα μας στην νέα εποχή.
Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δυστυχώς, η σημερινή εικόνα της Οργάνωσης Νεολαίας είναι ζοφερή και απόρροια μιας αδιέξοδης και απολίτικης πορείας που ξεκίνησε από το 1998 και φτάνει ως και σήμερα, οδηγώντας την στη συρρίκνωση και στον πολιτικό μαρασμό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την ανασυγκρότησή της.
Πού και πως δραστηριοποιούνται άραγε τα 90.000 φίλοι και μέλη που συμμετείχαν στο τελευταίο συνέδριο της; ;
Αλήθεια πόσοι από αυτούς συμμετείχαν στον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων εθνικών εκλογών καθώς και στη διαδικασία εκλογής προέδρου; (Έχει ενδιαφέρον να γίνει διασταύρωση από το μητρώο μελών και φίλων και να μάθουμε).
Το τελευταίο συνέδριο της, το οποίο παρακολουθήσαμε, θύμιζε σε τίποτε συνέδριο Πολιτικής νεολαίας Σοσιαλιστικού – Κόμματος ;
Που οφείλεται και μετά την εκλογή του Εθνικού Συμβουλίου της, η αδυναμία τυπικής συγκρότησης της;
Αν κάποτε τα θεσμικά όργανα του ΠΑΣΟΚ απορροφημένα από το κυβερνητικό τους έργο, είχαν την πολυτέλεια να μην ασχολούνται υπεύθυνα και σοβαρά με την οργανωμένη νεολαία του τώρα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, για το μέλλον του Κινήματος και ενόψει του συνεδρίου είναι επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να δοθεί τέλος σε αυτή τη ζοφερή παρακμιακή κατάσταση ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική και θεσμική λειτουργία της.
Η θεσμική και πολιτική λειτουργία της οργάνωσης, και η εσωκομματική δημοκρατία, δεν μπορούν να αποτελούν σήμερα ζητούμενα αλλά συστατικά στοιχεία της. Η Ν. ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάψει να αποτελεί θερμοκήπιο πολιτικού αμοραλισμού και εξευτελισμού της προσωπικότητας που παράγει υποτελείς, αργόμισθους και μικροπαράγοντες και να εξελιχθεί σε κύτταρο παραγωγής πολιτικής που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη συνέχεια και ανανέωση του Κινήματος σε ιδέες και στελέχη. Η περίοδος 1998-2007 και όσα συνέβησαν στη νεολαία, στέρησαν στο ΠΑΣΟΚ μια γενιά στελεχών και άφησαν ένα μεγάλο κενό που πρέπει να καλυφθεί για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια και την ουσιαστική ανανέωση του Κινήματος.
Είναι ανάγκη και πάλι οι Οργανώσεις Νεολαίας στην γειτονιά, στον χώρο εργασίας, στο πανεπιστήμιο, να αποκτήσουν την πολιτική τους διάσταση ν’ αναπτύξουν πρωτοβουλίες και δραστηριότητα για την προάσπιση των κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων των Νεολαίων της πατρίδας μας να εκφράσουν αυθεντικά τις ανάγκες τους , εκπροσωπώντας επάξια το Κίνημα μας .
Είναι ανάγκη η Οργάνωση Νεολαίας να βρεθεί και πάλι σε πλήρη αντιστοιχία με τις πολιτικές – προγραμματικές εξαγγελίες και διακηρύξεις του Κινήματος (όχι απλά να συναινεί και άκριτα ν’ ακολουθεί , ή δογματικά να διαφωνεί ή προκλητικά ν’ απέχει) και να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωσή τους, ν’ αποκτήσει τον πρωτοποριακό της ρόλο δίνοντας του νέα πνοή και αναζωογονώντας το πολιτικά.
Η πολιτική εξυγίανση της Οργάνωσης Νεολαίας είναι ευκαιρία τώρα να σηματοδοτήσει την πολιτική επανίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι μπορεί να υπάρξει επανίδρυση και αύριο για το Κίνημα μας χωρίς την Νεολαία οργανωμένη και μη κοντά του.
Είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο που ο πρόεδρος μας ανέλαβε ο ίδιος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Πρέπει να κατοχυρώσουμε την οργανωτική αυτονομία της Οργάνωσης Νεολαίας αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζοντας το θεσμικό και πολιτικό της ρόλο , την διαφάνεια στη λειτουργία της, και την ενιαία δράση με το Κίνημα.
Είναι θετικό ο γραμματέας της Ν. ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο και η εκτελεστική γραμματεία της στο Κεντρικό Καθοδηγητικό Πολιτικό όργανο που θα αποφασίσουμε.

Είναι σημαντικό τα μητρώα μελών της οργάνωσης Νεολαίας να είναι υπό την ευθύνη του Κινήματος καθώς και οι διαδικασίες ανάδειξης οργάνων, συνέδρων κ.λ.π. να γίνονται με την συνεργασία των κομματικών οργάνων. (τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα).
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η οργάνωση Νεολαίας δεν αποτελεί «μικρομάγαζο» ή προνομιακός χώρος για την εξυπηρέτηση προσωπικών στρατηγικών, κάποιων «κορυφαίων» του Κινήματος.
Είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι ενδέχεται να υπάρχουν συνέπειες για όποιους δεν συνειδητοποιούν την πολιτική ευθύνη τους, δεν σέβονται την ιστορία του Κινήματος και το θεσμικό τους ρόλο, καταστρατηγούν με ευκολία καταστατικές αρχές και μετατρέπουν τον χώρο της οργάνωσης Νεολαίας σε μια αρένα αλληλοεξόντωσης με μοναδικό σκοπό την επικράτηση που οδηγεί σε κάποια οφίτσια.
Τέτοιες λογικές, νοοτροπίες, πρακτικές πρέπει να καταδικαστούν και όσοι τις υιοθετούν να έχουν κυρώσεις.
Τέλος, ευελπιστώ σε ένα συνέδριο ανάλογο των περιστάσεων που θα γίνει ουσιαστική συζήτηση, θα αναδειχθούν οι πολιτικές μας, θα προσδιοριστεί ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ στο σήμερα και κυρίως στο αύριο και ταυτόχρονα θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες που κατοχυρώνουν την πολιτική και ψυχική ενότητα της παράταξης χωρίς ισορροπίες και εκπτώσεις.
Σε ένα συνέδριο ανατρεπτικό, βαθύτατα πολιτικό που θα αποτελέσει αφετηρία για την νέα εποχή που ξεκινά για το Κίνημα μας, για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο και συνάμα συναρπαστικό εγχείρημα της αναμόρφωσης τους πολιτικού μας συστήματος , ώστε να υπηρετεί και πάλι τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
Η συντηρητική αδιέξοδη και επικίνδυνη πολιτική της ΝΔ μας καθιστά όλους πιο υπεύθυνους, ώστε το ΠΑΣΟΚ να παραμείνει ένα ενιαίο και μεγάλο Κίνημα, το οποίο θα προτείνει μια εναλλακτική πρόταση για την ευημερία των πολιτών και το μέλλον της πατρίδας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας.

Συντροφικά
Με εκτίμηση
Κων/νος Μπάστας

Δεν υπάρχουν σχόλια: