Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα που ο δημόσιος διάλογος γίνεται δυστυχώς εκ των πλείστων μέσω τηλεοπτικών παραθύρων και μόνο μεταξύ «κορυφαίων» και «επώνυμων», είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα βήμα πολιτικής επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτών, ένα βήμα κατάθεσης και ανταλλαγής απόψεων και θέσεων, όλων αυτών των «ανώνυμων» που θέλουν να προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τη δική τους άποψη, για μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας.
Ένα μέρος από το έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στο δημόσιο διάλογο, φιλοδοξεί να καλύψει η λειτουργία του blog μας και καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τη νεολαία να συμμετέχουν δημιουργικά σ΄αυτό.
Σε αυτή τη στιγμή λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές σε προτεραιότητα στο blog μας μπαίνει η συζήτηση για τα αίτια του αποτελέσματος των εκλογών και το μέλλον της Δημοκρατικής Προοδευτικής παράταξης.

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Παρακολουθούμε όλοι τον τελευταίο καιρό τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Παρακολουθούμε ομιλίες, συνεντεύξεις, δηλώσεις και κριτικές από τους υποψηφίους για την προεδρία του Κινήματος.
Παρακολουθούμε έναν «προεκλογικό» αγώνα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι πραγματικά μια δημοκρατική διαδικασία, που αφήνει ελεύθερα τον ελληνικό λαό να επιλέξει τον καταλληλότερο πρόσωπο ως αρχηγό της Δημοκρατικής παράταξης. Κανένας δεν αμφισβητεί πως και οι τρεις υποψήφιοι σύντροφοι είναι σεβαστοί, άξιοι και αγωνιστές. Ο καθ’ ένας τους έχει δώσει το πολιτικό του στίγμα, έχει τη δική του πολιτική διαδρομή και τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες.
Οι διαφορετικές απόψεις, προβληματισμοί και κριτικές που αναπτύσσονται, πραγματικά συνεισφέρουν θετικά στο ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο του Κινήματος.
Καθ’ ένας βάζει το λιθαράκι του στο «Νέο ΠΑΣΟΚ.
Διαβάζω συχνά σχόλια που αναφέρονται στο ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια στηρίζουμε, αγαπάμε, αγωνιζόμαστε και αγωνιούμε για την πορεία του.
Αναρωτιέμαι πως κάποιοι σύντροφοι λένε πως το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές χωρίς επιχειρήματα ουσίας και απόψεις καθαρές. Επίσης πως αδυνατούσε να αρθρώσει αξιόπιστο πολιτικό λόγο και το πιο τρομακτικό είναι πως το ΠΑΣΟΚ είχε αποπροσανατολίσει και τα ίδια του τα μέλη, οπότε πώς να έπειθε τους πολίτες!!!
Θα αναρωτιέστε βέβαια ποιος να φταίει άραγε για όλη αυτή τη χαοτική κατάσταση στο Κίνημά μας.!?
Πολλοί αυθόρμητα θα κατηγορούσαν τον σημερινό πρόεδρο. Εγώ όμως θα κάνω την υπέρβαση και θα ρωτήσω, οι άλλοι δύο υποψήφιοι και τα άλλα μεγαλοστελέχη που βρισκόταν?
Αυτοί όλοι δεν ανήκανε και ανήκουν σε αυτή την παράταξη?
Όλοι μαζί δεν παίρνανε αποφάσεις για την παράταξη?
Όλοι μαζί επί τρισίμιση χρόνια δεν παλεύανε για να αρθρώσουν έναν κοινό αντιπολιτευτικό λόγο και να φτιάξουν το πολυπόθητο πρόγραμμα που θα μας οδηγούσε σε ένα νικηφόρο δρόμο προς την εξουσία?
Δε νομίζω πως ο Πρόεδρος έπαιρνε ερήμην κανενός αποφάσεις για το Κίνημα. Σε μια Δημοκρατική Παράταξη, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει συλλογική λειτουργία, με συλλογικές αποφάσεις.
Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί λόγοι που το ΠΑΣΟΚ τελικά δεν μπορούσε να πείσει τους πολίτες στις εκλογές να το επιλέξουν?
Οι απαντήσεις είναι δικές σας.
Κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται πότε μπόρεσε να επιτευχθεί και να ενεργοποιηθεί και να δράση η εσωτερική υπονόμευση. Συγνώμη, αυτοί που το αναρωτιούνται βρίσκονταν έξω από το ΠΑΣΟΚ?
Όλοι εμείς τα απλά μέλη του Κινήματος έχουμε συμμετάσχει σε ομάδες, έχουμε αμφισβητήσει αξιόλογα στελέχη. Γιατί όλα αυτά? Μήπως για να ικανοποιήσουμε τις πολιτικές μας ορέξεις?
Αγωνιώ ιδιαίτερα για την επόμενη ημέρα. Θα είναι μια ημέρα δύσκολη για το Κίνημά μας. Δύσκολα θα ορθοποδήσουμε. Είναι όμως μια καλή ευκαιρία όλοι μαζί να αποδείξουμε πως δεν θέλουμε το παλιό ΠΑΣΟΚ . Πρέπει να αποδείξουμε πως θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ έξω από ομάδες, υπονομεύσεις και συντροφικά μαχαιρώματα και έξω από πελατειακά συμφέροντα.
Ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα πρέπει να αποδείξουμε πως θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ ενωμένο, που να χωράει τους πάντες, ένα ΠΑΣΟΚ με αξιόπιστο πολιτικό λόγο και ένα ΠΑΣΟΚ με όραμα. Ο δρόμος είναι μονόδρομος για τον αγώνα που δίνουμε, γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι μαζί , για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ένα δυνατό και νικηφόρο Κίνημα, με κοινές ιδεολογικές προτάσεις και κοινό πολιτικό λόγο.
Ο σύντροφος Γιώργος παλεύει να παραμείνει αρχηγός του Κινήματος ως Γιώργος και όχι ως Παπανδρέου. Ποτέ δε συμπεριφέρθηκε σαν να είναι ο ιδιοκτήτης του «μαγαζιού» και ποτέ δε θεώρησε τον εαυτό του επ’ άπειρο αρχηγό, απλά ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία.
Μια δεύτερη ευκαιρία για να αποδείξει πως μπορεί να τα αλλάξει όλα. Ποτέ δεν ξόδεψε τον ενθουσιασμό και την δυναμική του λαού που τον ψήφισε.
Αλήθεια μας εμπνέει με το όραμά του!
Ξεκίνησε αργά και σταθερά να οργανώσει, να λειτουργήσει και να ενεργοποιήσει μια παράταξη που ήταν διαλυμένη και κορεσμένη από εξουσία. Βέβαια μέχρι εκεί που του επέτρεψαν οι άλλοι «πόλοι» του Κινήματος. Κατά τη διαδρομή του ο Πρόεδρος έκανε λάθη, τα οποία και παραδέχτηκε και ανέλαβε τις ευθύνες του.
Έπρεπε από το 2004 που ανέλαβε να βάλει «σκούπα» στην παράταξη. Δε φοβότανε να το πράξει, απλά προσπάθησε να αποφύγει το διχασμό στο κόμμα σε μια δύσκολη περίοδο για εμάς αφού έπρεπε μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία να προσαρμοστούμε στο νέο αντιπολιτευτικό μας ρόλο.
Η επιδίωξη της ανανέωσης έπρεπε να γίνει από τότε σημαία μας.
Και σήμερα πολλοί σύντροφοι ζητάνε αλλαγή αρχηγού, για να αλλάξει τα πάντα και να δοκιμαστεί και κάποιος άλλος και βέβαια μιλάω για το σύντροφο Βενιζέλο.
Δε καταλαβαίνω πως οι σύντροφοι ,που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Βενιζέλου, αντιλαμβάνονται πως υποτιμάται και υπονομεύεται η υποψηφιότητά του. Γιατί δε μας λένε πώς και γιατί?
Επίσης για ποιο λόγο να δημιουργούνται συνθήκες αμφιβολίας για την αξιοπιστία και τις προθέσεις του συντρόφου Βενιζέλου?
Ο σύντροφος Γιώργος δεν έχει ανάγκη από μια άνιση μάχη, για να καταφέρει το σκοπό του. Μήπως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο?
Μήπως κάποιοι στον πανικό τους, λόγο της αναμενόμενης αποτυχίας τους τα παίζουν όλα για όλα για να κερδίσουν τις «εντυπώσεις»?
Κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν πως είναι μια απλή εσωκομματική διαδικασία. Αντίθετα καταναλώνουν αμέτρητα χρηματικά ποσά, αμέτρητο τηλεοπτικό χρόνο, αμέτρητα φυλλάδια, αμέτρητες επιστολές, αμέτρητα SMS, για να κερδίσουν την αρχηγία.
Φτάνει πια!!! Πριν καταλήξει αυτή η δημοκρατική διαδικασία σε μια φαρσοκωμωδία.
Οι πολιτικές φιλοδοξίες είναι σεβαστές μέχρι ενός ορίου, η παρεκτροπή δεν συγχωρείται. Γι’ αυτό συνιστώ πολιτισμό και γόνιμο πολιτικό διάλογο.
Ο σύντροφος Γιώργος μπορεί να μην έχει την φυσιογνωμία μεγάλου ηγέτη, αλλά έχει τη φυσιογνωμία πρωτοπόρου.
Το νόημα αυτών των εσωκομματικών εκλογών δεν είναι ποιος μπορεί να κερδίσει τον Καραμανλή, αλλά ποιος μπορεί να ξαναδώσει στο κόμμα τη χαμένη του πολιτική ταυτότητα και ποιος μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ ένα κεντροαριστερό ριζοσπαστικό και λαϊκό κόμμα.

2 σχόλια:

Δημήτρης Κατσαρός είπε...

Ποιος μπορεί να διαφωνήσει με την σ. Ντούσκα πως ο Παπανδρέου ειναι αυτός που μπορει να οδηγησει την παραταξη ξανα στο δρόμο της ; κανεις φυσικά.
Ο Παπανδρέοου ειναι αυτός που μπορει να εμπνευσει και να οδηγησει το κινημα μας την Δημοκρατική Παράταξη ξανά όχι μόνο στν εξουσία αλλά και κυρίως στην συμπόρευση με το λαικό κίνημα απο το οποίο εδω και παρα πολλα χρόνια κάποιοι ...πήραν διαζύγιο ..
Μονο που πρέπει ο Πρόεδος απο τις 12 του Μηνα να πάρει σ Αλεξία την Σκούπα και να σαρώσει τα πάντα να καθαρίσει το τοπίο για να μπορέσει αύριο σαν Πρωθυπουργός να καθαρίσει και τον Τόπο

Δημήτρης Κατσαρός είπε...

Η Ωρα Της Αλήθειας Ειναι πια Εδω
Περιμένοντας τον Βαγγέλη....
ξενύχτησα...εκλεισα την τηλεόραση απο νωρίς δεν πίστευα στα αυτιά μου ούτε στα μάτια μου..
Αυτά είπα σκέφτηκα είναι όλα ψέματα..αποκλείεται ο Παπανδρέου τελικά να μπορεσει να κερδίσει τον Βενιζέλο τον ανθρωπο που μπορει να κατατροπώσει τον Καραμανλή ( άραγε και άλλους πιθανους αρχηγους της Δεξιας στο μέλλον;)
Πήρα λοιπόν τους δρόμους και εφτασα που αλλού νομιζετε ; εκει που γνωριστικα με τον βαγγέλη το βραδυ των εκλογων που το ΠΑΣΟΚ εχασε από τον Καραμανλή στο Ζάππειο ,
εκει εγινε δημόσια η πρωτη του εξομολόγηση οτι ..θέλει ...θελει...θελει...θελει...θελει....θελει...ολα τα θελει ..
περιμενα να ερθει αποψε να μας πει οτι τα πήρε ...οτι τα κερδισε όλα οτι ειναι ο νικητης οτι θα μπει μπροστα στυροφορος συνατος να πολεμησει τον Καραμανλή και την Δεξια αλλα...ακομα τον περιμενω....μου ειπαν το πρωι οτι δεν θα ερθει ποτε ξανα στο Ζαππειο..
οτι ο τοπος αυτος ειναι πια ενας καταραμένος τόπος ...αναθεματισμενος...
μου ειπαν επισης οτι εχει ρευμα...το έλεγε ο Μπίστης ξερετε εκεινος που αφου προσπάθησε να διαλύσει τον Συνασπισμό με την ΑΕΚΑ και τις λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις ,που αφου πέρασε απο την αυλή του Σιμήτη , που αφού ύμνησε τον Παπανδρέου τωρα ανελαβε ηλεκτολόγος να δωσει παντου το ρευμα του Ευάγγελου!!!
Να γινει το Ρευμα Ταση να μεταδωθει λέει σε όλη τη χωρα απ ' άκρου σ ακρον και να διαλύσουμε ξανα το ΠΑΣΟΚ ...
αυτα...
ΥΓ Ο Γ . Α. Παπανδρέου καλά θα κάνε από σημερα να σηκώσει τα μανίκια να πάρει την σκούπα και να αρχίσει να σαρώνει τα πάντα ...
Τιποτα δεν πρεπει να μοιαζει με το χθες...