Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα που ο δημόσιος διάλογος γίνεται δυστυχώς εκ των πλείστων μέσω τηλεοπτικών παραθύρων και μόνο μεταξύ «κορυφαίων» και «επώνυμων», είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα βήμα πολιτικής επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτών, ένα βήμα κατάθεσης και ανταλλαγής απόψεων και θέσεων, όλων αυτών των «ανώνυμων» που θέλουν να προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τη δική τους άποψη, για μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας.
Ένα μέρος από το έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στο δημόσιο διάλογο, φιλοδοξεί να καλύψει η λειτουργία του blog μας και καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τη νεολαία να συμμετέχουν δημιουργικά σ΄αυτό.
Σε αυτή τη στιγμή λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές σε προτεραιότητα στο blog μας μπαίνει η συζήτηση για τα αίτια του αποτελέσματος των εκλογών και το μέλλον της Δημοκρατικής Προοδευτικής παράταξης.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

H ώρα της Αναγέννησης και της Ανατροπής


Στις 16 Σεπτεμβρίου το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα υπέστη μια μεγάλη ήττα. Οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Παράταξης παγωμένοι παρακολουθούσαν τη μεγαλύτερη ήττα του κινήματος μετά τη μεταπολίτευση.Τα ερωτήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο,όλοι απορούσαν πως γίνεται το ΠΑΣΟΚ να χάσει από μια τέτοια κυβέρνηση.Κανείς αρχικά δε αντιλήφθηκε το «βαθύτερο» νόημα της ήττας.Ο πρόεδρος, σωστά κρίνοντας,κίνησε αμέσως τις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κίνημα μας .Πολλά ελέχθησαν αρχικά για τα αίτια της ήττας, ρίχνοντας τα πυρά τους προς τον πρόεδρο και το περιβάλλον του.Όλοι αποστασιοποιήθηκαν από τις ευθύνες, σαν να άνηκαν σε άλλο κόμμα.Πραγματικά αναρωτιέμαι, τι έκαναν και που βρίσκονταν « αυτοί» την περίοδο των εκλογών;Tο κύριο μέλημα τους ήταν η προσωπική τους προβολή ή το συμφέρον του κινήματος;Αγωνιούσαν πραγματικά για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ ή για τη προσωπική τους επιτυχία;
Είναι αξιοπερίεργο πως ο μηχανισμός μερικών υποψηφίων ήταν σε τέτοια ετοιμότητα από το βράδυ των εκλογών, και έχουν το θράσος « αυτοί» να παραπονιούνται για υπονόμευση, σκληρή κριτική και επίθεση.Γενικά στην Ευρώπη παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο σε όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα.Κανένα από αυτά δε κατάφερε να έρθει στην εξουσία, εκτός από την Ιταλία.Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κινούνται πλέον στη σκιά της κεντροδεξιάς.Η κεντροδεξιά καλύπτοντας την αντιλαϊκή της πολιτική πίσω από τις «μεταρρυθμίσεις», καταφέρνει να πείσει το λαό πως είναι κοντά του και ενδιαφέρεται για τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.Έτσι καταφέρνει να βγαίνει στην εξουσία κερδίζοντας τελικά την εμπιστοσύνη του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού λαού.Γιατί τελικά ο Ευρωπαϊκός λαός να εμπιστεύεται τα κεντροδεξιά κόμματα;Ποιο μάθημα θέλουν να δώσουν στα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα;Γιατί τελικά δεν περνάνε οι προτάσεις τους και ο πολιτικός τους λόγος;Eίναι κάποια καίρια ερωτήματα στα οποία πρέπει και το ΠΑΣΟΚ να δώσει απαντήσεις.Τώρα είναι η κατάλληλη ώρα !Τώρα επιτέλους ήρθε η ώρα, μετά από πολλά χρόνια συνειδητής σιωπής, να ξεκινήσει διάλογος από τη βάση, βρίσκοντας απαντήσεις σε ερωτήματα όπως :‾ Τι έφταιξε και χάσαμε στις εθνικές εκλογές;‾ Ποια ιδεολογία πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ;‾ Ποια επιτέλους είναι η πολιτική μας Ταυτότητα;‾ Ποιο τελικά είναι το Όραμα του κινήματος για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό;Τώρα θα φανεί η ενότητα του κόμματος και που τελικά θέλουμε να οδηγήσουμε τη παράταξή μας.Τώρα ήρθε η ώρα της Αναγέννησης και της Ανατροπής!Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα πρέπει να ξαναγίνει ένα κεντροαριστερό, ριζοσπαστικό και λαϊκό κόμμα.H 12η Νοεμβρίου πρέπει να είναι η αφετηρία της Αλλαγής και της Ανανέωσης.Αισιοδοξώ πως το κίνημα θα βγει ενωμένο και συντροφικό.Όλοι μαζί θα πρέπει να δουλέψουμε πια για τον ίδιο Λόγω, Σκοπό και Στόχο.Το ΠΑΣΟΚ επιτέλους πρέπει να ξεφύγει από το καθεστωτικό του πρόσωπο, τις πελατειακές σχέσεις και τη « μανία» για την εξουσία. «Η εξουσία για την εξουσία» δεν μας εκφράζει.Κύριε πρόεδρε πιστεύουμε σε εσένα , στο όραμά σου και τις ιδέες σου.Είναι η ευκαιρία να κάνεις τη μεγάλη Ανατροπή.Εμείς , οι εκφραστές της Δημοκρατικής Παράταξής θα είμαστε κοντά σου και θα σε στηρίξουμε στο δύσκολο έργο σου.

Ντούσκα Αλεξία
Αναπληρώτρια Γραμματέας του ΣυλλόγουΕργαζομένων και του Δικτύου του Νοσοκομείου«Αγ. Όλγα» Νέας Ιωνίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω με την κριτική και την ανάλυση και υπερθεματίζω πως τώρα ειναι η ώρα του Παπανδρέου ισως η μοναδική ευκαιρία του να δωσει το στιγμα του και να αφησει την σφραγίδα του δημιουργωντας ξανά ενα κόμμα κίνημα ριζοσπαστικό λαικό αρστερο
η τώρα ή ποτέ !

Ανώνυμος είπε...

συμφωνω με την κριτική και την ανάλυση και υπερθεματίζω πως τώρα ειναι η ώρα του Παπανδρέου ισως η μοναδική ευκαιρία του να δωσει το στιγμα του και να αφησει την σφραγίδα του δημιουργωντας ξανά ενα κόμμα κίνημα ριζοσπαστικό λαικό αρστερο
η τώρα ή ποτέ !

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή συντρόφισσα,

είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ περνά μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία του. Αυτό όχι τόσο εξαιτίας της παρουσίας τριών συντρόφων ως υποψηφίων αρχηγών και της αναμενόμενης πολιτικής σύγκρουσης, όσο εξαιτίας της αδυναμίας του να πείσει του πολίτες να το επιλέξουν. Το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί γι’ αυτό αδιαφιλονίκητο μάρτυρα.
Στην προσπάθεια αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος γίνεται από ορισμένους αναφορά για εσωτερική υπονόμευση. Αυτό θεωρώ ότι είναι λάθος. Ακόμα και αν υπήρχε σε κάποιο βαθμό, (πότε άραγε μπορεί να επιτευχθεί πλήρης ενεργοποίηση και δράση;) δεν ήταν η κύρια αιτία για την εκλογική συρρίκνωση. Το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Είναι η αδυναμία άρθρωσης αξιόπιστου πολιτικού λόγου. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποπροσανατολίσει ακόμα και τα ίδια του τα μέλη, πως λοιπόν να πείσει τους πολίτες; Χωρίς επιχειρήματα ουσίας και απόψεις καθαρές. Είναι η πρώτη φορά που το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δεν μπόρεσε να δώσει ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα από τις δυνάμεις της παραδοσιακής αριστεράς. Στον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ τέθηκε το δίλημμα γιατί να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ και να μην ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να αυξάνουν τα ποσοστά τους και να αισθάνονται πολιτικά δικαιωμένοι.
Σ’ αυτό το δυσμενές τοπίο για το ΠΑΣΟΚ, η παρουσία εναλλακτικών λύσεων για την αρχηγία με την διαμόρφωση μιας καινούριας στρατηγικής δίνει διεξόδους. Αυτό για κάθε δημοκρατικό πολιτικό σχηματισμό αποτελεί κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Η παρουσία λοιπόν τριών υποψηφίων για την προεδρία του κινήματος ανεξάρτητα από την ένταση της πολιτικής σύγκρουσης είναι θετική. Ο διάλογος και οι προβληματισμοί που αναπτύσσονται συνεισφέρουν θετικά στο ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο του κινήματος.
Όμως δεν είναι όλοι που το βλέπουν έτσι. Από την έναρξη τη άτυπης προεκλογικής περιόδου φάνηκε ότι υπάρχει από ορισμένους διάθεση υποτίμησης και ουσιαστικής υπονόμευσης της υποψηφιότητας του Βαγγέλη Βενιζέλου. Έντεχνα καλλιεργείται το «αποτελεσματικός μεν – στην αναμέτρηση με τον Καραμανλή – πολιτικά αδηφάγος δε, με υπέρμετρες πολιτικές φιλοδοξίες». Αναπαράγουν αυτή την αντίληψη προσπαθώντας και καταφέρνοντας να δημιουργήσουν συνθήκες αμφιβολίας για την αξιοπιστία και τις προθέσεις του σ. Βενιζέλου. Του επιρρίπτουν ευθύνες για κάποια στελέχη από το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ που υποτίθεται ότι δεν «λειτούργησαν» όπως θα έπρεπε και τα οποία τώρα φαίνεται να τον στηρίζουν. Αλήθεια ακόμα και αν τον στηρίζουν σημαίνει αυτό ότι τον χαρακτηρίζουν; Νομίζω ότι ο σ. Βενιζέλος έχει το δικό του πολιτικό στίγμα και δεν μπορεί να χρεωθεί τα πολιτικά λάθη άλλων, πολύ δε περισσότερο ενέργειες που αποσκοπούν σε ίδιο όφελος και δεν αντικατοπτρίζουν σωστή πολιτική λειτουργία.
Αγαπητή σ., ο σ. Βενιζέλος είχε το πολιτικό θάρρος έγκαιρα να δηλώσει την θέληση του για προσφορά από την κορυφαία θέση του κινήματος σε μια στιγμή τόσο δύσκολη για το ΠΑΣΟΚ, σε μια στιγμή όπου διαγράφεται πορεία προς τα κάτω. Αυτό εκτιμώ ότι είναι προς τιμήν του και όχι για να τον κατηγορούμαι όπως γίνεται μέχρι τα τώρα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μπορεί να ανατρέψει αυτή την αρνητική πορεία και να δώσει ξανά στο ΠΑΣΟΚ κυβερνητική προοπτική. Εξάλλου φίλοι και σύντροφοι είναι άραγε λάθος να δοκιμάσουμε τις ικανότητες και την πολιτική πλατφόρμα ενός άλλου συντρόφου; Δεν νομίζω να εκλέχτηκε ο σ. Γιώργος πρόεδρος επ’αόριστω. Όσο λοιπόν σεβαστή γίνεται και όσο προωθείται από κομματικά όργανα η επιλογή Γιώργος, άλλο τόσο σεβαστή πρέπει να είναι και η επιλογή Βενιζέλος αλλά φυσικά και η επιλογή Σκανδαλίδης.
Για μένα ο Γιώργος έχει πλέον χάσει στην σκακιέρα της πολιτικής. Αυτό δεν αλλάζει όσο και αν χρησιμοποιούμε λόγια για «σοσιαλισμό», «αριστερά», κ.α. Ότι κι αν λέει στις ομιλίες του δεν πείθει ότι μπορεί ν’ αλλάξει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Γιατί άραγε δεν το έκανε μέχρι τώρα; Δικαιολογείται να λέει ότι μετά τις 11/11 θα δούμε «άλλο» Γιώργο; Τι θα έλεγε αν δεν υπήρχε άλλος υποψήφιος και συνέχιζε αυτός να είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός; Δεν πείθει!! Όμως το πιο σημαντικό λάθος του σ. Γιώργου, που αποδεικνύει την αδυναμία του να εκφράσει αυτήν την μεγάλη δημοκρατική παράταξη, είναι ότι σε σύντομο χρόνο ξόδεψε τον ενθουσιασμό και την δυναμική που του έδωσαν 1000000 άνθρωποι. Δεν μετουσίωσε αυτήν την ενέργεια σε ουσιαστική πολιτική πράξη, δεν ενέπνευσε όλους εμάς, που με ενθουσιασμό και συγκίνηση τρέχαμε να τον ψηφίσουμε και να του μεταφέρουμε την δύναμη και την ψυχή μας. Σήμερα ο σ. Γιώργος μιλάει για «σταυρό μαρτυρίου»...Πραγματικά με κάνει και αισθάνομαι άσχημα, είναι «σταυρός μαρτυρίου» η με ενθουσιασμό στήριξη στο πρόσωπο του;
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα πράγμα! Είναι πολλά μαζί! Απόψεις διαφορετικές συντρόφων που βρίσκονται σ’ ένα πολιτικό χώρο ικανό να συνθέσει, να δημιουργήσει, ν’ αλλάξει τα δεδομένα να πρωτοπορήσει. Η άποψη της ιδεολογικής επιβολής δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ. Όλοι αγωνιούν και ελπίζουν σε ένα ΠΑΣΟΚ ενιαίο και δυνατό. Ένα ΠΑΣΟΚ που να αντλεί δύναμη από την διαφορετικότητα.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναγίνει δυνατό, να ξαναγίνει χώρος σύνθεσης και πολιτικής δημιουργίας. Να ξαναγίνει πειστικό και νικηφόρο. Για την κοινωνική και οικονομική ευημερία όλων των μη προνομιούχων στρωμάτων της κοινωνίας μας αλλά και του συνόλου των πολιτών. Ας δώσουμε λοιπόν στις 11/11 την ευκαιρία στον Βαγγέλη Βενιζέλο...

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κε Πρωθυπουργέ,
είμαι μια αγανακτησμένη, οργισμένη και βαθιά ευαισθητοποιημένη πολίτις, και προπάντων Ελληνίδα πολίτις. Οταν σας ψηφίσαμε , δεν ήταν μόνο από αγανάκτηση, ήταν κι από ελπίδα. Δεν ζητάμε πολλά, την πατρίδα μας πίσω. Δηλαδή,και το δικαίωμα να κυκλοφορούμε στους δρόμους ότι ώρα θέλουμε δίχως του χιλιάδες μαύρους να μας πουλάνε οτιδήποτε(δεν είμαι ρατσίστρια, τους χιλιάδες Αφγανούς, Πακιστανούς,να τρομοκρατούν τους κατοίκους, να ρυπαίνουν τους δρόμους της Αθήνας μας, το ανελέητο ζητιάνεμα. Μαζί με τα άλλα καιτούτη την κατάντια δεν τη θέλουμε άλλο...Ελεος πιά, λυπηθήτε τους Ελληνες και τους οικονομικούς μετανάστες που προσφέρουν στην πατρίδα μας. Επιτέλους καθαρίστε τις πόλεις μας, προστατέψτε τους πολίτες αυτής της πολύπαθης Αθήνας. Τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες. Μαζέψτε τους ανθρώπους αυτούς, όσο μπορέσαμε να τους βοηθήσουμε τους βοηθήσαμε.
Η Ερμού, παραδείγματος χάριν, είναι απροσπέλαστη από μαύρους λαθραίους εμπόρους τσαντών, οι σταθμοί του Μετρό, οπουδήποτε και να πάμε υπάρχουν για σου πουλήσουν κάτι. Δεν μπορούμε άλλο.το ξαναλέω, δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά όλα με μέτρο σε τούτη τη χώρα...Πληρώνουμε τους φόρους μας, τα δημοτικά μας τέλη, έχουμε δικαίωμα να κυκλοφορήσουμε, να αισθανθούμε Χριστούγεννα σε τούτη τη χώρα ή όχι;.
Εχετε κατέβει Κε Πρωθυπουργέ στο Κέντρο τις Κυριακές για βόλτα τελευταία; Κάποτε το απολαυάναμε, γιατί βλέπαμε την ανάπλαση στην Πλάκα κι αναπνέαμε. Κάντε μια βόλτα στα σοκάκια της ΠΑΝΤΟΥ ΓΚΡΆΦΙΤΙ..και στα φρεσκοβαμμένα κτίρια...Γιατί;
Βάλτε, σας παρακαλούμε μιά τάξη, εκτός από τα άθλια δημοσιονομικά και τη διαφθορά, που είναι τεράστια θέματα, σώστε την τουριστική Αθήνα και δώστε την στους κατοίκους της και κάντε το, γιατί πλέον έχουμε φτάσει όλοι, μα όλοι στα όριά μας. Εσεις το θέλατε να βγείτε Πρωθυπουργός, αποδείξτε το μας λοιπόν...
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ιωάννα απο τα Βριλήσσια(παρ' όλα αυτά)