Αγαπητοί φίλοι,
Σήμερα που ο δημόσιος διάλογος γίνεται δυστυχώς εκ των πλείστων μέσω τηλεοπτικών παραθύρων και μόνο μεταξύ «κορυφαίων» και «επώνυμων», είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένα βήμα πολιτικής επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ όλων των πολιτών, ένα βήμα κατάθεσης και ανταλλαγής απόψεων και θέσεων, όλων αυτών των «ανώνυμων» που θέλουν να προσφέρουν στο δημόσιο διάλογο, καταθέτοντας τη δική τους άποψη, για μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας.
Ένα μέρος από το έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στο δημόσιο διάλογο, φιλοδοξεί να καλύψει η λειτουργία του blog μας και καλούμε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και τη νεολαία να συμμετέχουν δημιουργικά σ΄αυτό.
Σε αυτή τη στιγμή λίγες ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές σε προτεραιότητα στο blog μας μπαίνει η συζήτηση για τα αίτια του αποτελέσματος των εκλογών και το μέλλον της Δημοκρατικής Προοδευτικής παράταξης.

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Θεωρώ και δεν μπορούμε να αναλύσουμε την σημερινή κατάσταση και να μιλήσουμε για το αύριο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να επιχειρήσουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.
Αγαπητοί φίλοι το ΠΑΣΟΚ βιώνει σήμερα την πιο σημαντική στιγμή για το μέλλον του από την περίοδο 1989 -1990. Ήταν τότε που με αφορμή και πρόσχημα το σκάνδαλο Κωσκωτά η Νέα Δημοκρατία μαζί με την αριστερά και μεγάλα εκδοτικοοικονομικά συμφέροντα, επιχείρησαν να διαλύσουν του ΠΑΣΟΚ και να ταπεινώσουν τον ιδρυτή και μεγάλο ηγέτη του. Σ’ αυτά τα σχέδιά τους αντιτάχθηκε η μεγάλη πλειοψηφία του δημοκρατικού προοδευτικού λαού. Χιλιάδες νεολαίοι εντάχθηκαν στις οργανώσεις του Κινήματος στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, χιλιάδες πολίτες ενίσχυσαν τις τοπικές οργανώσεις της γειτονιάς τους και εργαζόμενοι αυτές του χώρου δουλειάς τους.
Εκείνη τη δύσκολη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ κλυδωνιζόταν κάποια κορυφαία στελέχη του Κινήματος επεξεργάζονταν σχέδια εξόδου από την κρίση που στηρίζονταν στη βασική παραδοχή αποκλειστικών ευθυνών στον Ανδρέα Παπανδρέου και θυσία του, αποποιούμενοι τις δικές τους ευθύνες υιοθετώντας έστω έμμεσα αν όχι άμεσα τις κατηγορίες των πολιτικών τους αντιπάλων....

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ και η ενεργοποίηση του δημοκρατικού ελληνικού λαού , ήταν τότε που απέτρεψαν εκείνα τα σχέδια και καταδίκασαν όλους τους εμπνευστές τους.
Αυτά τα αναφέρω διότι βλέπω αρκετά κοινά στοιχεία, σε ορισμένες πτυχές με τη σημερινή συγκυρία. Έχουμε μια πολιτική ήττα , έναν ηγέτη και πρόεδρο με το όνομα Παπανδρέου, τον ρόλο των εκδοτικοοικονομικών κέντρων, κάποιους επίδοξους διαδόχους και βέβαια τη δράση κορυφαίων στελεχών του Κινήματος. Εκείνο που σίγουρα λείπει είναι η δράση των χιλιάδων μελών και φίλων του.
Από τότε πέρασε πολύς καιρός, το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην πολίτικη σκηνή, ξεπέρασε ( όχι χωρίς κόστος) το θέμα της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου και κυβέρνησε για πολλά χρόνια προσφέροντας πολλά στον τόπο, απεμπολώντας όμως ταυτόχρονα και βασικές αρχές και πολιτικές του.
Όλα αυτά τα χρόνια ο εναγκαλισμός του Κινήματός μας με την εξουσία, πιστεύω ακράδαντα ότι ήταν ο κυρίαρχος λόγος που απέτρεψε οποιονδήποτε ιδεολογικό – πολιτικό διάλογο. Η εξουσία έγινε αυτοσκοπός και συνέβαλε καθοριστικά στο να διασφαλιστεί μια επίπλαστη ενότητα που βόλευε για την άσκησή της.
Από το 1996 και τις διεργασίες διαδοχής ουσιαστικά σταμάτησε το ρολόι για τη σχέση πολιτικής – ιδεολογίας και το ΠΑΣΟΚ. Από τότε δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν σε όχι μια απλή εκλογική ήττα, αλλά σε μια ήττα στρατηγικής σημασίας, σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα.
Αυτή η ήττα θα μπορούσε να έρθει και σε προθίστερο χρόνο όπως το 2000, αλλά οι κυβερνητικές επιτυχίες σε σημαντικούς τομείς (ΟΝΕ, Ολυμπιάδα, Μεγάλα έργα, Διεθνείς Σχέσεις) καθώς και οι προσδοκίες για οικονομική ευημερία κυρίως μέσω του χρηματιστηριακού τζόγου, στάθηκαν ικανές να καλύψουν αφενός την ανυπαρξία ιδεολογικοπολιτικού πλαισίου λειτουργίας του Κινήματος και αφετέρου τη μονομερή εφαρμογή πολιτικών κυρίως διαχείρισης.
Μετά την εκλογική νίκη του 2000 ουσιαστικά ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και, ο πολιτικός χρόνος έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα εις βάρος του ΠΑΣΟΚ. Φαινόμενα αλαζονείας, καθεστωτισμού, στείρου κυβερνητισμού , έλλειψη ορατών πολιτικών στόχων, εγκατάλειψη πλατιών κοινωνικών στρωμάτων χαρακτηρίζουν την κυβερνητική περίοδο 2000 – 2004.
Ένα νεκρό ΠΑΣΟΚ με τα κορυφαία στελέχη του εγκλωβισμένα στον κυβερνητισμό και τα απλά μέλη και μικρομεσαία στελέχη στο σπίτι τους συνθέτουν την εικόνα εκείνης της περιόδου. Η επικοινωνιακή μας πολιτική και ο εναγκαλισμός με τη μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ δεν μπορούσαν με κανένα τρόπο να μας διατηρήσουν στην εξουσία για τον απλούστατο λόγο ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνάς είχε αποφασίσει προ πολλού να μας εγκαταλείψει.
Όταν αυτό έγινε πλέον ορατό στην τότε ηγεσία και παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της ήταν πλέον αργά. Έτσι το θολό πολιτικά εκσυγχρονιστικό εγχείρημα οδηγούνταν όχι μόνο σε μια απλή οπισθοχώρηση ή ήττα αλλά σε μια μεγαλειώδη αποδοκιμασία παρά την σημαντική του συνεισφορά σε ορισμένους τομείς που προανέφερα. Η έλλειψη οποιουδήποτε ιδεολογικού πλαισίου και οράματος το είχε ήδη καταδικάσει σε πρόωρο θάνατο εκ της γεννήσεως του.
Τότε, όπως και στα αρχαία δράματα εμφανίστηκε ο από μηχανής θεός και δεν ήταν άλλος από τον σημερινό πρόεδρο του Κινήματος Γ. Παπανδρέου ο οποίος ανέλαβε στο παρά πέντε και όχι με τον καλύτερο τρόπο κυρίως για τον ίδιο, την ευθύνη να οδηγήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εκλογική μάχη του 2004. Οι ισχυρές προσδοκίες που δημιούργησε αυτή η αλλαγή και η προσωπικότητα του απέτρεψαν να καταγραφεί η τεράστια αποδοκιμασία της διακυβέρνησης Σημίτη 2000-2004.
Δυστυχώς και παρά την καθαρή εκλογική ήττα δεν άνοιξε ποτέ ένας διάλογος, δεν έγινε καμία συζήτηση , εσωκομματική ή δημόσια για τα πραγματικά αίτια εκείνης της ήττας. Δεν έγινε ούτε η στοιχειώδης αυτοκριτική ,δεν αναλήφθηκε και δεν αποδόθηκε καμιά ευθύνη. Κάναμε σαν να μην υπήρξε ποτέ. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είχε δρομολογηθεί πολύ νωρίτερα. Είχε δρομολογηθεί από τότε:
που σταματήσαμε να μιλάμε μεταξύ μας πολιτικά.
που η εξουσία έγινε αυτοσκοπός για πολλά κορυφαία στελέχη του Κινήματος μας.
που τα κορυφαία καθοδηγητικά όργανα του Κινήματος κατακλύστηκαν από υπαλλήλους και φίλους της επί σχεδόν τριαντακονταετίας ηγετικής ομάδας , για να περιφρουρούν και να διαιωνίζουν την εξουσία της
που περιορίζαμε και εξαντλούσαμε την ανανέωση του Κινήματος με την συμμετοχή στα ψηφοδέλτια μας λαμπερών προσώπων (καλλιτέχνες, αθλητές, δημοσιογράφοι, χαρισματικοί καθηγητάδες όμορφα πρόσωπα), χωρίς καμιά πολιτική προϊστορία και κοινωνική δράση , επειδή φάνταζαν ακίνδυνα για τους πρωτοκλασάτους του Κινήματος ή αποτελούσαν την εύκολη λύση για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις Η ανυπαρξία στελεχιακής πολιτικής ήταν πασιφανής και καθοριστική.
που κλείσαμε τις τοπικές οργανώσεις και χάσαμε την συλλογικότητα και συντροφικότητα μας,
από τότε, που νομιμοποιήσαμε με μεγάλη ευκολία , την τηλεοπτική δημοκρατία και το πολιτικό lifestyle.
που επετράπη σε μια παρέα από απολίτικα κακομαθημένα παιδιά να διαγράψουν χιλιάδες ενεργά μέλη της Νεολαίας , και εντέλει να την διαλύσουν. (Δυστυχώς επιβραβεύτηκαν κιόλας).
που απομακρυνθήκαμε από τα μαζικά Κινήματα
από τότε τέλος, που ασχοληθήκαμε μόνο με τους “μεγάλους” στόχους όπως η ΟΝΕ, Ολυμπιάδα, μεγάλα έργα , διεθνείς σχέσεις, γυρνώντας την πλάτη στα προβλήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων σε κρίσιμους και βασικούς τομείς της ζωής τους (διαφθορά, αλαζονεία της εξουσίας, πτώση βιοτικού επιπέδου εργαζομένων μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών).
Στην συνέχεια λίγα βήματα έγιναν προς την κατεύθυνση του κυρίαρχου και καθολικού αιτήματος της εκλογικής μας βάσης, που αποτυπώθηκε τόσο καθαρά στο σύνθημα «Γιώργο άλλαξε τα όλα» που συνόδεψε την εκλογή του νέου μας προέδρου από ένα εκατομμύριο πολίτες .Αντίθετα ίσως το όνομα της πολυπόθητης ενότητας και της γρήγορης επιστροφής στην εξουσία (σε αυτό βοηθούσε και η εικόνα της κυβέρνησης Καραμανλή) και μετά από κάποιες προσπάθειες να αλλάξουν κάποια πράγματα κυρίως πρόσωπα πολλά πράγματα έμειναν ακριβώς τα ίδια.
Ο εύκολος και στείρος καταγγελτικός λόγος από κορυφαία στελέχη που είχε σαν στόχο την αποδόμηση της κυβέρνησης Καραμανλή και την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος που κατείχε δεν ήταν αρκετός κι αποτέλεσε λάθος πεδίο αντιπαράθεσης. Ο προγραμματικός λόγος ήρθε αρκετά αργά κι όταν αυτό έγινε δεν τονίστηκε δεόντως τόσο από τα ΜΜΕ όσο και από κορυφαία στελέχη με αποτέλεσμα να μην περάσει επαρκώς στην κοινωνία
Τα περισσότερα πρόσωπα που έπαιξαν κορυφαίο ρόλο όλα τα προηγούμενα χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με σημαντικές ευθύνες συνέχιζαν να πρωταγωνιστούν θέλοντας να εκφράσουν και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του σήμερα και όπως φαίνεται του αύριο και του μεθαύριο.
Το κόμμα δεν ανασυντάχθηκε. Οι κομματικές οργανώσεις «άνοιξαν» τόσο πολύ που ουσιαστικά έκλεισαν. Τα καθοδηγητικά όργανα σε όλα τα επίπεδα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά ποτέ
Η «συμμετοχική δημοκρατία» περιορίστηκε μόνο σε διάφορες ψηφοφορίες για εκλογή προσώπων με χαλαρά κριτήρια παραμένοντας ακόμα και σήμερα ζητούμενο το ουσιαστικό της περιεχόμενο.
Ο πρόεδρος του Κινήματος πολλές φορές έμεινε μόνος και «απροστάτευτος» από κορυφαία στελέχη που απλώς περίμεναν και εξαντλούσαν την παρουσία τους στα τηλεοπτικά παράθυρα το αντιπολιτευτικό τους καθήκον ενισχύοντας το προσωπικό τους προφίλ.
Οι μεγάλες αδυναμίες και τα ολέθρια σφάλματα της κυβέρνησης Καραμανλή , με τις συνέπειες που ζήσαμε , δημιούργησαν εφησυχασμό και την πεποίθηση ότι πολύ γρήγορα χωρίς ν’ αλλάξει τίποτα το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα κυβερνήσει και πάλι. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχασε γιατί ήθελε τόσο πολύ να κερδίσει. Φάνηκε σαν να αποτελεί η εξουσία την λύτρωση.
Και τώρα τι γίνεται με το παρόν και το μέλλον του Κινήματος;
Από την πρώτη μέρα της στρατηγικής πολιτικής ήττας του Κινήματος μας παρακολουθώ περίλυπος (φαντάζομαι και πολλοί άλλοι ) και οργισμένος τα όσα συμβαίνουν.
Κάποιοι πολύ βιαστικοί έτρεξαν να επιρρίψουν ευθύνες και να ζητήσουν μια ανθρωποθυσία για να λυθεί το πρόβλημα. Έτσι απλά, φοβίζοντας περισσότερο παρά καθησυχάζοντας τη βάση του.
Ξαφνικά πολλά από τα κορυφαία στελέχη με θεσμική ευθύνη που καθόριζαν την τύχη του Κινήματος ενώ σιωπούσαν ηχηρά επί πολλά χρόνια, τώρα ξαφνικά ενώ θα έπρεπε να περιμένουν και να σκέφτονται καθώς και να ακούνε, μιλάνε , μιλάνε πολύ, μιλάνε συνέχεια. Μιλάνε για το χτες μιλάνε για το αύριο του Κινήματος. Έχουν άποψη για το τι έφταιξε! Έχουν θέση για το τι πρέπει να γίνει από δω και μπρος. Αγωνιούν !!!

Ακούω και λένε για αριστερή στροφή την ώρα που αυτοί συναινούσαν για την εισαγωγή της «απασχολησιμότητας» στον εργασιακό χώρο και την ενοικίαση εργαζόμενων χωρίς δικαιώματα!
Ακούω να λένε για εσωκομματική δημοκρατία όταν συμμετείχαν και οργάνωναν συνέδρια ντροπής που κυριαρχούσαν οι αποκλεισμοί και οι απολίτικες διεργασίες.
Ακούω να λένε για την αναγκαιότητα να ανθίσουν όλα τα λουλούδια την ώρα που δίπλα τους καταστρέφονταν ολόκληροι κήποι από άνθη και αυτοί αδιαφορούσαν.
Ακούω να κόπτονται για την ενότητα για τη συνέχεια του Κινήματος, ενώ με τις πρακτικές τους διχάζαν και διαιρούσαν σε τιμάρια.
Ακούω να μιλούν και να συμπεριφέρονται σαν να μην είχαν καμία συμμετοχή, καμία ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση και σαν να μην έφτανε αυτό θέλουν να εμφανίζονται και ως εγγυητές !!!
Ακούω να μιλούν για ανάγκη συλλογικότητας και την ανάγκη αλληλεγγύης του Κινήματος φωνάζοντας ν’ αλλάξουν όλα. Προφανώς όλα όχι όμως και οι ίδιοι.
Όλα αυτά τα στελέχη οφείλουν να μας πουν γιατί δεν μιλούσαν, δεν πρότειναν, δεν διαφωνούσαν, δεν είχαν άποψη όταν είχαν χρέος να το κάνουν αναλαμβάνοντας και τη δική τους ευθύνη Οφείλουν να μας εξηγήσουν και να μας πείσουν για το τι ακριβώς αγωνιούν.

Ορισμένοι τώρα τρέχουν να καταγραφούν και να συστοιχηθούν πίσω από τον πρόεδρο μας, ως αυτόκλητοι υπερασπιστές του με κίνδυνο να τον εμφανίσουν ως ομαδάρχη. Άλλα πάλι έτρεξαν από νωρίς να πάρουν θέση πίσω από την άλλη υποψηφιότητα με προκλητικό τρόπο. Ενώ τέλος μια τρίτη κατηγορία αναζητούν τους όρους διαμόρφωσης του λεγόμενου τρίτου πόλου, απαξιώνοντας τις δύο άλλες πλευρές.
Κι όλα αυτά τα παραπάνω διαδραματίζονται μέσω τηλεοπτικών παραθύρων!!! Άραγε σε ποια πολιτική βάση γίνονται;
Αλήθεια εάν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε μια μονάδα περισσότερο και η Νέα Δημοκρατία δεν σχημάτιζε αυτοδύναμη κυβέρνηση , θα είχαμε την ίδια εικόνα;
Θα υπήρχε αυτή η άκομψη και ταπεινωτική αμφισβήτηση του προέδρου μας!
Θα μιλούσαν τα κορυφαία στελέχη τόσο εύκολα και άνετα για τα τραγικά λάθη και μόνο της ηγεσίας αποποιούμενα των δικών τους ευθυνών;
Θα είχαν την ίδια διάθεση και ευαισθησία να συζητήσουν πολιτικά και να εργαστούν για να λύσουν τα προβλήματα που αφορούν την ιδεολογική πολιτική φυσιογνωμία του Κινήματος που όψιμα ανακάλυψαν;
Το πιθανότερο είναι ότι θα συνέχιζαν να σιωπούν ηχηρά.
Ακόμη και σήμερα μετά από όλα αυτά, με τη στάση τους δείχνουν ότι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία στο Κίνημα και στην ελληνική κοινωνία.
Ας δείξουν έστω λίγη υπομονή και λίγη διάθεση να ακούσουν. Ας αναλογιστούν έστω και τώρα τις δικές τους σημαντικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση και ας διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια τους .
Ας προστατέψουν και ας σεβαστούν έστω και τώρα επιτέλους το Κίνημα και την Ιστορία του, τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ας κάνουν επιτέλους την υπέρβασή τους , αν πράγματι ενδιαφέρονται και αγωνιούν για το μέλλον του Κινήματος και να σταματήσουν να το απαξιώνουν και να το διασύρουν με τη στάση τους.
Αγαπητοί φίλοι, το πρόβλημα μας δεν είναι η ηγεσία αλλά αυτό κάθε αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ στο σύνολό του.
Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου να γίνει συζήτηση και διάλογος όπου θα καταλήξει στην εκλογή νέου Προέδρου, δίνει την εντύπωση ότι εξυπηρετεί την προετοιμασία των υποψηφίων για τις ανάγκες του προεκλογικού τους αγώνα.
Η όποια συζήτηση για τα αίτια της εκλογικής ήττας για την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία και το μέλλον του Κινήματος που θα αναπτυχθεί υπό το πρίσμα μιας αναμετρήσεως διαδοχής υπό τον σφιχτό εναγκαλισμό των ΜΜΕ, πολύ φοβάμαι ότι δεν εγγυάται τον ειλικρινή και σε βάθος χρόνου διάλογο που απαιτείται σ’ αυτή τη δύσκολή συγκυρία.
Όλη αυτή η διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει και στηρίζεται στην προσπάθεια προσεταιρισμού, στελεχών, βουλευτών, δημάρχων κλπ, που μετά με τη σειρά τους θα στρέψουν τους απλούς φίλους, μέλη, ψηφοφόρους, προς τη μια ή άλλη κατεύθυνση ενέχει τον κίνδυνο της ακραίας και βαθιά πόλωσης με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η συμμετοχή σ’ αυτή την υπόθεση της ηγεσίας όλων των μελών και φίλων, ενώ φαντάζει πολύ δημοκρατική, ενέχει τον σοβαρό κίνδυνο να μεταφερθεί η κρίση στους πολίτες και να διχαστεί η εκλογική βάση του Κινήματος.
Επιπλέον εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει στον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ κάτι που δεν έπρεπε να είναι επιθυμητό και σε κάθε περίπτωση έπρεπε να αποφευχθεί.
Έτσι κατ’ αυτό τον τρόπο ο κερδισμένος χρόνος ενδέχεται να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για το Κίνημα δημιουργώντας συνθήκες συρρίκνωσης και διάσπασης.
Εκείνο που τώρα προέχει δεν είναι η εκλογή νέου Προέδρου αλλά η ουσιαστική επανίδρυση του Κινήματός μας με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και όχι των στελεχών του Κινήματος.
Είναι ανάγκη τώρα:

να απαντήσουμε στον ελληνικό λαό ξεκάθαρα σε αναπάντητα ερωτήματα που εκκρεμούν από το 2000 και να κάνουμε γενναία και ουσιαστική πολιτική αυτοκριτική ως πρόσωπα και ως πολιτικός χώρος.

να προσκαλέσουμε στο Κίνημά μας τη νεολαία και όλους αυτούς που θέλουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς, απορρίπτοντας πρακτικές και πρόσωπα του χθες που συνήθισαν μόνο να παίρνουν από αυτό.

να εκφράσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά η οποία αποτελεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην πατρίδα μας, όπως καταγράφτηκε και στις εκλογές ,και να συνάψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό .

να επαναφέρουμε τους νέους και τους πολίτες στην πολιτική και την πολιτική στο προσκήνιο.

να δημιουργήσουμε ένα κόμμα σύγχρονο προοδευτικό, θεσμικό, που λειτουργεί με πολιτικούς όρους, με δημοκρατικά ελεγμένα πολιτικά όργανα, που θα διαθέτουν ευθύνη και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών μας.

να δημιουργήσουμε κομματικές οργανώσεις που θα αποτελούν ζωντανά κύτταρα παραγωγής πολιτικής, με ενεργά μέλη και (όχι απλούς ψηφοφόρους) και ουσιαστική πολιτική δράση.

να επαναφέρουμε τη συλλογικότητα και συντροφικότητα στις πολιτικές μας λειτουργίες.

να συσφίξουμε τις σχέσεις μας που έχουν διαραγεί με τα μαζικά Κινήματα για το περιβάλλον, την ειρήνη, την παιδεία, την παγκοσμιοποίηση κλπ.

να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τα πλατιά λαϊκά στρώματα που ταυτίστηκε το ΠΑΣΟΚ στην πορεία του και τα οποία περιμένουν από εμάς να γίνουμε ξανά οι αυθεντικοί εκφραστές της ελπίδας τους για μια δίκαιη κοινωνία.
Να αγωνιστούμε:

για μια δίκαιη κοινωνία

για μια ενωμένη ισχυρή Δημοκρατική Κεντροαριστερή Παράταξη που στηρίζεται στο λαό

για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με κέντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον

για ουσιαστική αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών δυνάμεων, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

για την αυτονομία της πολιτικής και την ουσιαστική συμμετοχική δημοκρατία

για ένα καλύτερο μέλλον που αξίζει η πατρίδα μας.

Όσα από τα κορυφαία ή μη στελέχη μας πιστεύουν ότι δεν έχουν θέση σ’ αυτό το ΠΑΣΟΚ και έχουν να προτείνουν μια άλλη εναλλακτική πρόταση στον ελληνικό λαό, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να χαράξουν το δικό τους δρόμο, και αν κρίνουν απαραίτητο να δημιουργήσουν εκείνο τον πολιτικό φορέα που τους εκφράζει και να σταματήσουν επιτέλους να στηρίζονται στην ιστορία και τους αγώνες του ΠΑΣΟΚ, για να εκπληρώσουν τις όποιες θεμιτές ή μη φιλοδοξίες τους.
Αυτά τα στελέχη δεν έχουν συναίσθηση του ρόλου τους, δε σέβονται την ιστορία και δεν αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατικής παράταξης και γι’ αυτό, δεν τους έχει ανάγκη το Κίνημα μας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω κι εγώ με την ανάλυση για τα αίτια της ήττας που πολύ γλαφυρά και παραστατικά εκθέτει ο σ.Μπάστας. Πράγματι τα 3-4 τελευταία χρόνια ενώ όλοι μας με ενθουσιασμό περιμέναμε από τον Πρόεδρο Παπανδρέου να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο ή ακόμη καλύτερα να πάρει την ρομφαία της εσωκομματικής κάθαρσης και να στείλει σε "διακοπές" όλους εκείνους που επί 2 ή 3 δεκαετίες διατηρούσαν τα λιμνάζοντα πολιτικά ύδατα (τόσο λιμνάζοντα που μύριζαν σαπίλα) ενώ λοιπόν περιμέναμε την αποδόμηση του παλαιού και του κατεστημένου και την οικοδόμηση του νέου του επαναστατικού του προωθημένου, είδαμε το παλαιό να επιβιώνει, πολλές φορές το βλέπαμε στις οθόνες μας να ξεπροβάλλει απειλητικό και να μας "υπόσχεται" πως θα μας κυβερνήσει ξανά!!
Ο Παπανδρέου αποτελεί στην Ελληνική πολιτική ζωή την φωτεινή εξαίρεση στο πολιτικό σύστημα, ξεχωρίζει και είναι πολλούς βηματισμούς μπροστά από το δικό μας χτες...
Όμως... Λάθη τακτικής υπαναχωρήσεις και παζάρια σύντροφε Πρόεδρε μέχρι την τελευταία στιγμή... Δεν δώσαμε στίγμα ΑΛΛΑΓΗΣ με την Γεννηματά όχι γιατί η δικαιοσύνη παρενέβη αλλά επειδή σίγουρα δεν μπορούσε να δώσει το στίγμα του διαφορετικού και του νέου ως επικεφαλής του Επικρατείας.
Ούτε το παζάρι με την κυρία Πατουλίδου (πώς μας προέκυψε άραγε;) έδειξε δείγματα της Νέας Αλλαγής...
Άλλο παράδειγμα η Κεφαλονιά... τι άραγε προσδοσκούσαμε και πώς "υποβιβάζουμε" εμείς έναν τέως υποψήφιο πρωθυπουργό "στέλνοντας" τον να γίνει υποψήφιος αποτυχιών τελικά βουλευτής μιας μονοεδρικής... ποιο μήνυμα που θέλαμε να εκπέμψουμε άραγε μήπως το όπισθεν ολοταχώς;
Πώς σύντροφε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου φτάσαμε στο σημείο οι υπονομευτές και οι μονίμως αγωνιούντες για την ...έδρα τους, βουλευτική, υπουργική ή... σωματική έδρα να έχουν γίνει τιμητές:
Πώς οι άνθρωποι που επι Σημίτη κυβέρνησαν την χώρα και παρέδωσαν ένα ΠΑΣΟΚ συντετριμένο σε ΣΕΝΑ τώρα ζητούν απολογία και εξηγήσεις από τον Πρόεδρο λες και του (σου) παρέδωσαν ένα κόμμα με νικηφόρες ιδέες με προοπτικές και όχι ένα κόμμα με βασικούς μετόχους, με λαμογιές, με συναλλαγές, με... με... με...με... ένα κόμμα έναν οργανισμό γερασμένο...
Ο κόσμος μας σιχάθηκε... έμπαινες Σύντροφε πρόεδρε σε μια υπηρεσία και έβλεπες το ΠΑΣΟΚΟ κομματάρχη να μην δουλεύει να ρουσφετολογεί να τα αρπαζει άλλες φορές... πόσοι από αυτούς έφυγαν όταν ανέλαβες την διοίκηση του κόμματος;
Δυστυχώς κανείς..
Πόσα στελέχη έφυγαν για ξεκούραση από την πολιτική ζωή επειδή τους βαρέθηκε ο κόσμος; Κανένας.. ή ίσως μόνο ο Κουλούρης... άντε και ο Παπαντωνίου.
Πόσοι από αυτούς που δεν έχουν κάνει τίποτα στη ζωή τους παρά μόνο πολιτική και παραπολιτική που γεννήθηκαν φτωχοί και ξημέρωσαν πλούσιοι, που ντύθηκαν τον μανδύο του τιμητή πάντα αλλά και του εγγυητή ενίοτε (δεν αναφέρομαι στο Σημίτη)
Πόσοι οδηγήθηκαν σπίτι τους...
Θέλαμε να μας αφήσουν ήσυχους Πρόεδρε Παπανδρέου... σαν Λαός θέλαμε να μας ξεχάσουν και να τους ξεχάσουμε...
Να μην τους βλέπουμε αυτούς και αυτές να υπερασπίζονται άραγε με τι κουράγιο και πολλές φορές με τι κότσια το παρελθόν αυτό που ο Λαός καταδίκασε και έστειλε στις καλένδρες το 2004.
Την ελπίδα μας Αποτέλεσε ένα Όνομα που στο πέρασμα των ετών συνεχίζει να έχει και θα έχει Βάρος το όνομα Παπανδρέου.
Ένας άλλος Παπανδρέου της νεότερης Γενιάς διαφορετικός αλλά εξίσου Ριζοσπάστης εξίσου Οραματιστής Εξίζου Επαναστάτης...
Σου ζητήσαμε να μας εμπνεύσεις να μας πάρεις από κάτω και να μας σηκώσεις, να μας οδηγήσεις, να μας ανεβάσεις ψηλά, να μεταφέρουμε το μήνυμα της Αλλαγής...
Μα πολλές φορές το μήνυμά σου οι ταχυδρόμοι που το παρέλαβαν το αλλοίωσαν, το σπίλωσαν, το έκαναν... σαν τον παλιό κακό τους εαυτό...
Θέλησαν την Ήττα και ήλπισαν την μεγάλη Ήττα γιατί μόνο μέσα από ένα νικημένο ΠΑΣΟΚ μπορούν να βγουν μπροστά και να επιστρέψουν σαν λυτρωτές και σωτήρες.
Δεν αναφέρομαι μόνο στον Βαγγέλη τον Βενιζέλο, αναφέρομαι σε όλους που γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι και διαφημίζουν τον εαυτό τους, δυσφημίζοντας το κίνημά μας και εξευτελίζοντας τα οράματά μας...
Αυτοί οι "ταχυδρόμοι" πρέπει να λογοδοτήσουν.. Πρέπει να μιλήσουμε έξω από τα δόντια... Δεν πρέπει να περιχαρακωθούμε κάτω από επίπλαστες και ευκαιριακές συμμαχίες στο όνομα της ενότητας (που θα έχει ως αποτέλεσμα την σωτηρία μόνο αυτόν που τίποτα άλλον δεν τους έσωζε)
ΕΔΩ και ΤΩΡΑ πρέπει να τα πεις και να τα πούμε Πρόεδρε ΟΛΑ, όλα εκείνα που έδεσαν το ΠΑΣΟΚ που το έκαναν χωρίς ιδεολογία να ψάχνει στα χαμένα την πυξίδα του για να προσανατολιστεί... Μας ζάλισαν φίλοι μου όλοι αυτοί που ρεκάζουν νυχθημερόν σαν οπλοπολυβόλα και λένε ότι τους κατέβει...
Περιμένουμε ακόμα από τον ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Περιμένουμε τα ΠΑΝΤΑ
Όσα άργησε να τα κάνει 4 χρόνια τώρα είναι η ευκαιρία να σαρώσει τους πάντες και τα πάντα. Να αλλάξει τα πάντα χωρίς ταμπού και προκατάληψη...
ΓΙΩΡΓΟ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ, ΑΛΛΑΞΕΤΑ ΟΛΑ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΑΡΓΑ

Υ.Γ. σύντροφε Μπάστα, όλοι εμείς που η αγωνία μας διαχρονικά έρχεται εδώ και ανταμώνει σε ένα ιστότοπο, ας κάνουμε την δικής μας Πλατφόρμα.. είναι της Μίδας άλλωστε...
Αστειεύομαι φυσικά, αλλά όμως ας καταθέσουμε εδώ απόψεις και θέσεις, ας γίνει εδώ ένα βήμα ακόμα και αντιπαράθεσης, αρκεί να είναι γόνιμη και καρποφόρος.
Εγώ σήμερα ήθελα να καταθέσω περισσότερο το άχτι μου.... παρά τις θέσεις μου...

Έπεται συνέχεια

Φιλικά Κατσαρός Δ.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα, πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις και άλλο λάθος στην κοινοβουλευτική ομάδα...
δε ξέρω ποιος συμβουλεύει, ποιος εισηγείται αυτές τις πατάτες...

Ανώνυμος είπε...

Φιλιά στον Άρη Ευστρατιάδη

Ανώνυμος είπε...

Ακούστηκε τόσες πολλές φορές στα κανάλια "δεν δίνω λευκή επιταγή" κλπ που ανάγκασε τον Γιώργο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ανώνυμος είπε...

Η λεγόμενη και πολυθρύλητη "ενότητα" την οποία όλοι σχεδόν επικαλούνται, λες και είναι η πανάκεια όλων των κακών, νομίζω ότι θολώνει το τοπίο. Πίσω από αυτήν ταμπουρώνεται και ο Βενιζέλος αλλά και οι διάφοροι μωροφιλόδοξοι που στοιχίζονται πλάι του για να ευαισθητοποιήσουν τους οπαδούς αλλά και τα απλά μέλη του Κινήματος. Αυτό που χρειάζεται να κάνει κάποια στιγμή ο ΓΙΩΡΓΟΣ όταν με το καλό τελειώσει αυτή η ιστορία, είναι να ξεκαθασίσει τα πράγματα. Να μην ξαναπάει χαμένη η εντολή που είχε λάβει το 1984 ("Γιώργο άλλαξέ τα όλα"). Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι μεγαλοεκδότες/καναλάρχες/εργολάβοι δεν θέλουν τον Παπανδρέου. Έχουν βάλει λυτούς και δεμένους να τον φάνε. Συνεπώς, θα βρίσκουν συνεχώς κάποιες αφορμές για επιθέσεις. Κι όσο για αυτόν τον (αχαρακτήριστο) Πρετεντέρη τι να πει κανείς;
Ο άνθρωπος απλώς έχει αναλάβει τη συκοφαντική εκστρατεία κατά του Γιώργου. Αλλά, πόσο ακόμη θα τον πιστεύουν οι αναγνώστες και τηλεθεατές; Κατά τ'άλλα, έμειναν 40-50 μέρες μέχρι την εκλογή του Προέδρου. Δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε μία ώρα! Ο Γιώργος έχει διατάξει το επιτελείο του έτσι ώστε να ξέρει εκ προοιμίου ότι θα κερδίσει; Δεν χρειάζονται ενθουσιασμοί. Χρειάζεται σωφροσύνη και πολλή δουλειά. Κι ο Γιώργος να σαλπίσει ανασύνταξη δυνάμεων. Πού είναι όλοι εκείνοι που κάποτε στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και πάλεψαν και συγκρούστηκαν με τη Δεξιά, και κυνηγήθηκαν από το κράτος της Δεξιάς; Ο γραφειοκρατικός μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη που δυστυχώς ακόμη είναι ζωντανός και υποτίθεται ότι στηρίζει το Γιώργο, ΔΟΥΛΕΥΕΙ ή μας δουλεύει;

Ανώνυμος είπε...

"Όλα αυτά τα στελέχη οφείλουν να μας πουν γιατί δεν μιλούσαν, δεν πρότειναν, δεν διαφωνούσαν, δεν είχαν άποψη όταν είχαν χρέος να το κάνουν αναλαμβάνοντας και τη δική τους ευθύνη. Οφείλουν να μας εξηγήσουν και να μας πείσουν για το τι ακριβώς αγωνιούν."

Γιατί δε μιλούσαν; Μα αφού το σχέδιο πήγαινε μια χαρά! Να μας πουν τι;;; Τί να μας πει ο "μελλοντικός αρχηγός" (όπως αυτοπροσδιορίστηκε ο κος Βενιζέλος), το επιτελείου του (Νεονάκης, Λοβέρδος κ.λ.π) και τα ΜΜΕ που τους υποστηρίζουν; Ότι στρέψανε τον κόσμο σε ΣΥΡΙΖΑ και αποχή; Ότι στόχος τους ήταν ο κατακερματισμός της εικόνας του Γιώργου Παπανδρέου (κατ' αυτούς Γιωργάκης);;;

Γιατί αγωνιούν;; Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου έβλεπε πολύ μακριά τελικά. Γιατί η εκλογή προέδρου από τη βάση τείνει να τους χαλάσει τα σχέδια. Γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται και δεν συγχωρεί την αχαριστία, την προδοσία και την αλαζονεία.

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ τα βλέπει όλα αυτά και θα εκφράσει την αγανάκτησή του στις 11 Νοεμβρίου με ρητή εντολή στο Γιώργο Παπανδρέου να καθαρίσει το κίνημα, κάτι που δεν έκανε το 2004 και το πληρώνει σήμερα. Ο Γιώργος έχει και ιδέες και όραμα και πρόγραμμα μα πάνω απ' όλα έχει πολιτικό ήθος, πράγμα που δεν φαίνεται να έχει ο κύριος Βενιζέλος και οι υποστηριχτές του.

Με εκτίμηση,
Ράνια Λάμπρη

Ανώνυμος είπε...

KATSAROS KAI BASTAS AKOMA MAZI???? eleos re tosa xronia

Ανώνυμος είπε...

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΡΧΩΝ & ΣΤΟΧΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 10 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ

Ποιοι είμαστε, τι πιστεύουμε, τι επιδιώκουμε

1. Ταυτιζόμαστε με τις αξίες της δημοκρατίας, της προόδου και του σοσιαλισμού. Ενδιαφερόμαστε για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ γιατί το αναγνωρίζουμε ως το Κίνημα που είναι εκ γενετής προορισμένο να συνενώνει διαχρονικά όσους ταυτίζονται με αυτές τις αξίες, ώστε μέσα από τους αγώνες τους να διανοίγει νέους θετικούς ορίζοντες για τον λαό και τη χώρα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο διεθνές στερέωμα.

2. Προσδιοριζόμαστε ως ανήκοντες στη γενιά που ήταν παιδιά ή δεν είχαν γεννηθεί καν την εποχή της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ και που τώρα έχουν τις δικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις, τα δικά τους ερωτήματα να απαντήσουν για το παρόν και το μέλλον. Και τα ερωτήματα αυτά γίνονται στα αλήθεια αδυσώπητα όταν προέρχονται από τη νεολαία : Ποιο μέλλον; Με ποια παιδεία; Τι εργασία; Σε ποιας ποιότητας και ποιών οριζόντων κοινότητα; Με πόσο ελεύθερο χρόνο; Σε ποιο, πόσο κατεστραμμένο στα αλήθεια περιβάλλον;

3. Νιώθουμε, ως μέλη αυτής της γενιάς, ότι χρειαζόμαστε το ΠΑΣΟΚ στον ιστορικό προορισμό του, ακριβώς γιατί θέλουμε τη δυνατότητα να συνενωθούμε και να δώσουμε τις δημοκρατικές, προοδευτικές, σοσιαλιστικές απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Να ανοίξουμε τους θετικούς ορίζοντες για το αύριο. Με ένα βασικό σχέδιο από τώρα. Ενάντια στο φάσμα της Δεξιάς που έχει έρθει ξανά κυρίαρχη με πολιτικές που μας γυρίζουν πίσω στα χρόνια του πιο άγριου καπιταλισμού, των πιο κραυγαλέων ανισοτήτων και αποκλεισμών, της πιο μεγάλης φτώχειας για τους πολλούς, του πιο μεγάλου πλούτου για τους λίγους, της πιο αλόγιστης συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον.

4. Αναγνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι, όπως το χρειαζόμαστε, στο ύψος του ιστορικού προορισμού του. Αντίθετα, βρίσκεται στο στάδιο της μεγαλύτερης κρίσης από καταβολής του σε σημείο, ώστε να καθίσταται αμφίβολη και αυτή ακόμα η δημοκρατική, προοδευτική, σοσιαλιστική πρόθεση πολλών εκ των καθιερωμένων ηγετικών στελεχών του. Πόσο μάλλον η δυνατότητά τους να μετουσιώνουν αυτή την πρόθεση σε ουσιαστική πολιτική πράξη.

5. Αναγνωρίζουμε ότι αυτή η κρίση δεν είναι αποκλειστικά «τοπικό» φαινόμενο, αλλά έχει να κάνει με μια γενικότερη επέλαση των ιδεών της Δεξιάς, η οποία για να αντιμετωπιστεί επάξια από τη μεριά μας απαιτεί ειδικές σύγχρονες επεξεργασίες πάνω σε ένα πλήθος, όλο και πιο πολύπλοκων, οικονομικών και άλλων, εγχωρίων και διεθνών, παραμέτρων – επεξεργασίες που εδώ στην Ελλάδα είναι φυσικά ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθούν, καθόσον ακόμα εκκρεμούν ρήξεις με γνωστά φαινόμενα σαν αυτό της πολιτικής πατρωνίας και γενικά των «πελατειακού» χαρακτήρα εξαρτήσεων και δικτύων.

6. Πιστεύουμε, ότι η κρίση που έχει ξεσπάσει σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα όπως αυτή έχει εστιάσει στο θέμα της ηγεσίας, είναι και η μεγάλη του ευκαιρία για να αρθεί χωρίς ταλαντεύσεις στο ύψος του ιστορικού του προορισμού. Αρκεί να σημάνει το προσκλητήριο της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, χωρίς δισταγμό απέναντι στις απαιτούμενες ρήξεις. Χωρίς οκνηρία απέναντι στις απαιτούμενες επεξεργασίες. Για να πλειοψηφήσει υποσχόμενο μια κυβέρνηση που θα ανοίγει αληθινά θετικούς ορίζοντες για τον λαό και τη χώρα.

7. Εκτιμούμε ότι εδώ στην Ελλάδα το έδαφος για μια τέτοια πρόκληση είναι ήδη έτοιμο και ώριμο, έως αληθινά «σάπιο», για να δικαιολογήσει την πιο επαναστατική, την πιο ρηξικέλευθη διάθεση, τουλάχιστον σε εκείνα τα πεδία, όπου εκκρεμούν ακριβώς τέτοια θέματα, σαν αυτό των «πελατειακών σχέσεων» και γενικά αυτό του εκ θεμελίων αντιδημοκρατικού, αναχρονιστικού και αντικοινωνικού ως συγκεντρωτικού, φαύλου και διεφθαρμένου κράτους.

8. Επιπλέον εκτιμούμε ότι στην παρούσα συγκυρία ιδιαίτερα ωφέλιμη μπορεί, σε κάθε περίπτωση, να είναι και η ηγετικού επιπέδου συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή, τουλάχιστον κατ’ εκείνο το μέτρο που αυτή επιτρέπει :
a. την άμεση άντληση θετικών εμπειριών από τη διεθνή σκηνή,
b. την άμεση ένταξη των υπό συζήτηση «εθνικού» χαρακτήρα ερωτημάτων και των ζητούμενων λύσεων στην κατάλληλη παγκόσμια οπτική,
c. την άμεση συμμετοχή στο διεθνή συντονισμό των δυνάμεων της προόδου και της δημοκρατίας επί θεμάτων που είναι αντικειμενικά παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

9. Σε αυτή τη βάση εμείς, ως μέλη της γενιάς μας, χρειαζόμαστε το ΠΑΣΟΚ, αλλά αναγνωρίζουμε ότι και το ΠΑΣΟΚ μας χρειάζεται εξίσου, αφού χωρίς τη γενιά μας, οι προηγούμενες γενιές που κυριαρχούν μέχρι σήμερα στο Κίνημα είναι λογικό να μένουν σε ό,τι ήταν δημοκρατικό, προοδευτικό και σοσιαλιστικό στα δικά τους χρόνια. Συνεπώς είναι λογικό να μη μπορούν ακόμα και να διανοηθούν καλά-καλά, ακόμα και να συναισθανθούν ποια είναι τα προβλήματα και τα ερωτήματα που αναδεικνύει ο σημερινός κόσμος –πόσο μάλλον να προσφέρουν τις ζητούμενες λύσεις και απαντήσεις.

10. Ξεκινάμε, σήμερα, αυτή την πρωτοβουλία για να δηλώσουμε την ταυτότητά μας, ως δημοκράτες, προοδευτικοί σοσιαλιστές, την ανάγκη μας για ένα Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα στο ύψος του ιστορικού προορισμού του και την ετοιμότητά μας να αγωνιστούμε για αυτό. Ξεκινούμε με αυτές τις σκέψεις, με αυτή την έγνοια για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ της γενιάς μας και απευθυνόμενοι σε όσους μοιράζονται τις ίδιες με εμάς σκέψεις, είτε ανήκουν, ήδη, στο ΠΑΣΟΚ, είτε ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν από τώρα, τους καλούμε να υπογράψουν το κείμενο και να ενώσουν τη φωνή τους και την αγωνία τους με τη δική μας.

Ξεκινάμε σήμερα. Ξεκινήσαμε ήδη ένα βασικό εγχείρημα ανάληψης ευθύνης ως μέλη της γενιάς μας. Για τη νίκη της σύγχρονης δημοκρατικής, προοδευτικής, σοσιαλιστικής Ελλάδας.

Μας κινητοποιεί το θετικό μας όνειρο. Μας απωθεί ο εφιάλτης του νεοσυντηριτισμού. Λέμε όχι στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Λέμε ναι στο θετικό όραμα. Ναι στην ανάληψη ευθύνης. Ναι στην ανάληψη δράσης που παραπέμπει σε αυτό το όραμα ήδη από σήμερα, ήδη από τώρα!

Η φωνή μας μπορεί να ακουστεί, η βούλησή μας δεν μπορεί να σταματήσει. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα μεγάλο κόμμα, που μπορεί να κάνει επαναστάσεις. Μένει να το ενισχύσουμε. Μένει να κινητοποιηθούμε


ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

Ακαλίδης Σταύρος
Αναστασίου Νίκος
Γεωργακοπούλου Μάχη
Κίτης Γιάννης
Κόκλα Δώρα
Κόλλιας Γιώργος
Λάζαρης Βασίλης
Μπουρνάζος Σπύρος
Πρωτοψάλτης Γιάννης
Χαλκιώτης Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 10 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ διοργανώνει ανοικτή *συγκέντρωση - συζήτηση*, την *Πέμπτη 1 Νοεμβρίου* και
ώρα *7.30* μ.μ. στο "*ESPERIA PALAS HOTEL*" 1ος όροφος, Σταδίου 22 ΑΘΗΝΑ.